Με το σταγονόμετρο οι συντάξεις στους αγρότες

Στο «περίμενε» 15.000 δικαιούχοι από το αλαλούμ της κυβέρνησης Πολιτική απόφαση για «στάση πληρωμών» των νέων αγροτικών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ καταγγέλλει με Ερώτησή της προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών της ΝΔ, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή.

Όπως επισημαίνει, 15.000 αγρότες παραμένουν απλήρωτοι για δεύτερη χρονιά, ενώ την καθυστέρηση «σιγοντάρει» και η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, που δημιουργεί, τελικά, συνταξιούχους δύο ταχυτήτων. Από τη μια οι τυχεροί, που απευθύνονται σε υπηρεσίες με στοιχειώδες προσωπικό και πληρώνονται, από την άλλη αυτοί, που «πέφτουν» σε ολιγομελείς υπηρεσίες και όγκο αιτήσεων.

Η Σερραία βουλευτής υποστηρίζει ότι ο Νόμος Κατρούγκαλου για την υπαγωγή του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ (Ν. 4387/2016) έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο αλαλούμ κι έχει κατατάξει, στην πράξη, τους υποψήφιους συνταξιούχους σε τέσσερις κατηγορίες, παρακρατώντας στην πράξη παρανόμως τις συντάξεις τους!

Τους κατατάσσει δηλαδή:

 • Σε όσους συμπλήρωσαν το 67ο έτος μέχρι και τον Μάρτιο του 2018 κι είχαν εξοφλήσει τις εισφορές τους, οι οποίοι προηγούνται
  Σε όσους γεννήθηκαν από την 1η Απριλίου και μετέπειτα, για τους οποίους η επεξεργασία των φακέλων συνταξιοδότησης ξεκίνησε μετά την 15η Αυγούστου και η ολοκλήρωση είναι άγνωστο πότε θα διεκπεραιωθεί
  Σε όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση με τελευταίο φορέα τον πρώην ΟΓΑ για τους οποίους είναι άγνωστο πότε θα λάβουν σύνταξη
  Σε αγρότες, που θεμελίωσαν το δικαίωμα συνταξιοδότησης και οφείλουν εισφορές.

Η κυρία Αραμπατζή καλεί την κυρία Αχτσιόλου να απαντήσει για τον αριθμό των δικαιούχων σε κάθε μια από τις τέσσερις κατηγορίες και για το πότε επιτέλους θα πληρώσει τους δικαιούχους, που έπρεπε ήδη να εισπράττουν τη σύνταξή τους.

Ακόμη, ζητά απάντηση για το αν εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης προσωρινής σύνταξης μέχρι την καταβολή της οριστικής.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση έχει ως εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

Βουλευτής Σερρών – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

26 Νοεμβρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κα Έφη Αχτσιόγλου

Θέμα: «Δικαιούχοι τεσσάρων ταχυτήτων οι υπό συνταξιοδότηση αγρότες. Με το σταγονόμετρο πληρώνονται οι νέες συντάξεις»

Κυρία Υπουργέ,

Θύματα της σιωπηρής στάσης πληρωμών νέων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ για δεύτερη χρονιά είναι οι συνταξιούχοι αγρότες καθώς, παρότι οδεύουμε προς τον τελευταίο μήνα του 2018 και παρά τις συνεχείς διαρροές από την πλευρά του ΕΦΚΑ για πληρωμές (Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο), η συντριπτική πλειοψηφία των 15.000 δικαιούχων παραμένουν απλήρωτοι.

Η πολιτική απόφαση για πληρωμή με το σταγονόμετρο των νέων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ βρίσκει «σύμμαχο» την υποστελέχωση των υπηρεσιών δημιουργώντας δικαιούχους δύο ταχυτήτων.

Από τη μια πλευρά, οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει φακέλους συνταξιοδότησης σε περιοχές που υπάρχει επαρκές προσωπικό ή οι δικαιούχοι είναι λίγοι, οπότε η απονομή των συντάξεών τους διεκπεραιώνεται «γρήγορα» και από την άλλη, οι ασφαλισμένοι σε περιοχές με υποστελεχωμένες υπηρεσίες που βρίσκονται σε μακρά αναμονή, ειδικά όταν οι αιτήσεις προς συνταξιοδότηση είναι πολλές.

Σε κάθε περίπτωση ο νέος Νόμος Κατρούγκαλου για την υπαγωγή του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ (Ν. 4387/2016) έχει δημιουργήσει αλαλούμ και έχει στην πράξη κατατάξει τους συνταξιούχους σε 4 κατηγορίες:

 • Σε όσους συμπλήρωσαν το 67ο έτος μέχρι και τον Μάρτιο του 2018 και είχαν εξοφλήσει τις εισφορές τους. Αυτοί προηγούνται στην απονομή της σύνταξης, αφού μιας μικρής μερίδας οι φάκελοι εξετάστηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις πληρώθηκε και η σύνταξη τους
 • Σε όσους γεννήθηκαν από την 1η Απριλίου και μετέπειτα. Σε αυτή την περίπτωση η επεξεργασία των φακέλων συνταξιοδότησης ξεκίνησε μετά την 15η Αυγούστου και η ολοκλήρωση είναι άγνωστο πότε θα διεκπεραιωθεί
 • Σε όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση με τελευταίο φορέα τον πρώην ΟΓΑ. Σε αυτή την περίπτωση οι υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένοι είναι άγνωστο πότε θα λάβουν σύνταξη, καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν δικαιούχοι, που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2017 και δεν έχουν πληρωθεί
 • Σε Αγρότες, που θεμελίωσαν το δικαίωμα συνταξιοδότησης και οφείλουν εισφορές και σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, αν οφείλουν μέχρι 4.000 ευρώ μπορούν να λαμβάνουν σύνταξη, αλλά με παρακράτηση μέρους των οφειλών.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε Κυρία Υπουργέ:

 1. Ποιος είναι ο αριθμός των δικαιούχων για κάθε μια από τις τέσσερις περιπτώσεις;
 2. Πόσοι δικαιούχοι έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα και πόσοι υπολείπονται;
 3. Πότε αναμένεται να πληρωθούν;
 4. Εξετάζεται η χορήγηση προσωρινής σύνταξης μέχρι την καταβολή της οριστικής;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή
Βουλευτής Σερρών ΝΔ

TAGS: