Αύξηση της τιμής – συρρίκνωση του κονδυλίου επιδόματος θέρμανσης

..είναι οι καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Ερώτηση της Φωτεινής Αραμπατζή και 24 βουλευτών της ΝΔ

Τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και την επαναφορά του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στα προ εποχής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επίπεδα, προκειμένου να προστατευθούν τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών από πρόσθετες δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις, ζητά η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή με σχετική Ερώτηση, που συνυπέγραψε μετά από πρωτοβουλία της Βουλευτή Καστοριάς κ. Μαρίας Αντωνίου.

Απευθυνόμενοι στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης και με αφορμή την επικείμενη έναρξη της περιόδου διανομής πετρελαίου θέρμανσης, η Σερραία βουλευτής και οι συνυπογράφοντες συνάδελφοί της από τη ΝΔ, υπογραμμίζουν τις τραγικές συνέπειες της νέας, ενδεχόμενης αύξησης της τιμής του για τους καταναλωτές.

Όπως δε υπογραμμίζουν, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και η μεγάλη διάρκεια της χειμερινής περιόδου προμηνύουν νέες, ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες για τους πολίτες – ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες -, τις δημόσιες υπηρεσίες (σχολεία, νοσοκομεία κα) και τις επιχειρήσεις των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Δυσκολίες, που κορυφώνονται και εξ αιτίας της μεγάλης καθυστέρησης, που επιδεικνύει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εδώ και 2 χρόνια στην καταβολή του επιδόματος θέρμανσης αλλά και  της χορήγησής του σε όλο και μικρότερο αριθμό δικαιούχων, βάσει  των νέων πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, που έφεραν οι καταστροφικές πολιτικές της Κυβέρνησης.

Επιπροσθέτως, οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν και τη μετακύλιση της αύξησης  σε καταναλωτικά αγαθά, κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης, των οποίων οι τιμές θα αυξηθούν, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά πέρα από τις υπόλοιπες βασικές τους υποχρεώσεις, φορολογικές, ασφαλιστικές κλπ.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:


Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2018

                                                         

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς: – Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

             – Τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ιωάννη Δραγασάκη

     Θέμα: «Τραγικές συνέπειες ενδεχόμενης αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών»

Κύριοι Υπουργοί,

Ενώ σε λίγες μέρες ξεκινάει η διανομή πετρελαίου προς τους καταναλωτές, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν κάνει την εμφάνιση τους στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

Το κύριο ζήτημα όμως παραμένει ότι οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου προμηνύονται δυσοίωνες και αποθαρρυντικές για τους περισσότερους καταναλωτές.

Αν συνεκτιμηθεί δε και το γεγονός της μεγάλης διάρκειας της χειμερινής περιόδου, όπως επίσης και το ότι τα τελευταία δύο χρόνια το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται, και μάλιστα με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, σε ολοένα και μικρότερο αριθμό δικαιούχων εξαιτίας των νέων πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που τέθηκαν με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει στη ζωή των πολιτών των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας ενδεχόμενη υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Επειδή οι ανάγκες θέρμανσης αναμένονται να είναι αυξημένες, όχι στην οικιακή χρήση των πολιτών, αλλά και σε δημόσια κτίρια όπως σχολεία, νοσοκομεία και υπηρεσίες.

Επειδή μία ενδεχόμενη υψηλή αύξηση της τιμής θα πλήξει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Επειδή το ζήτημα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης δεν είναι απλά ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και ζήτημα επιβίωσης.

Επειδή η αυξημένη τιμή του πετρελαίου είναι βέβαιο ότι θα μετακυλιστεί σε καταναλωτικά αγαθά, και κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης, των οποίων οι τιμές θα αυξηθούν, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά πέρα από τις υπόλοιπες βασικές τους υποχρεώσεις, φορολογικές, ασφαλιστικές κλπ.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να προστατευθούν τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών από πρόσθετες δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις;

2) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση για να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και να επαναφέρει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα που ήταν;

Οι ερωτώντες βουλευτές

1. Μαρία Αντωνίου

2. Σάββας Αναστασιάδης

3. Ιωάννης Αντωνιάδης

4. Φωτεινή Αραμπατζή

5. Γεώργιος Βαγιωνάς

6. Γεώργιος Γεωργαντάς

7. Στέργιος Γιαννάκης

8. Βασίλειος Γιόγιακας

9. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας

10. Αναστάσιος Δημοσχάκης

11.  Σταύρος Καλαφάτης

12. Γεώργιος Καρασμάνης

13. Γεώργιος Κασαπίδης

14. Ανδρέας Κατσανιώτης

15. Χρήστος Κέλλας

16. Ιωάννης Κεφαλογιάννης

17. Κωνσταντίνος Κοντογεώργος

18. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος

19. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

20. Ελένη Ράπτη

21. Κωνσταντίνος Σκρέκας

22. Γεώργιος Στύλιος

23. Κωνσταντίνος Τασούλας

24. Κωνσταντίνος Τσιάρας

25. Ιάσων Φωτήλας

 

TAGS: