Ισοπεδωτική η αντιστοίχιση των Εσπερινών με τα Ημερήσια ΓΕΛ

Αποκλείονται από την τριτοβάθμια οι μετεγγραφέντες στη Β’ Τάξη των Εσπερινών

Ένα ακόμη παράδειγμα ιδεοληπτικού εξισωτισμού της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον χώρο της Παιδείας στηλιτεύει η βουλευτής Σερρών της ΝΔ κυρία Φωτεινή Αραμπατζή με σχετική Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό. Αφορμή αυτή τη φορά τα ζητήματα που προκύπτουν από την πλήρη αντιστοίχιση του Εσπερινού με το Ημερήσιο Λύκειο.

Η Σερραία Βουλευτής αναφέρεται στο πρόβλημα, που συνεπάγεται η καθιέρωση τριετούς αντί τεταρτοετούς πλέον φοίτησης στα Εσπερινά, σύμφωνα με τον Ν. 4547/2018 και στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν ειδικά οι μαθητές, που έχουν εγγραφεί φέτος στη Β’ τάξη του Εσπερινού. Αδιέξοδο, καθώς αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση όσοι μαθητές ολοκληρώσουν την Α’ τάξη του ημερήσιου ΓΕΛ και μετεγγραφούν στη Β’ τάξη του Εσπερινού ΓΕΛ, εφόσον δεν έχουν φοιτήσει τρία ολόκληρα σχολικά έτη στο τριετές, πλέον, Εσπερινό Λύκειο.

Έτσι, αυτοί οι μαθητές, αν και θα έχουν ολοκληρώσει ευρύτερο κύκλο σπουδών, σύμφωνα με τον Ν. 4547/2018 δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εξέλιξη, που έχει φέρει αναστάτωση σε γονείς και μαθητές, ενώ και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι σε θέση να δώσουν διευκρινίσεις και απαντήσεις στο φλέγον αυτό ζήτημα.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει η κ. Αραμπατζή, η μετατροπή της φοίτησης από τετραετή σε τριετή και στα Εσπερινά, αντιστρατεύεται τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών τους, που ως επί το πλείστον είναι ενήλικες εργαζόμενοι, υποβαθμίζει την γνωστική τους επάρκεια και ουσιαστικά ισοπεδώνει τη μόρφωσή τους, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση ωρών διδασκαλίας, ώστε να καλυφθεί η ύλη του έτους φοίτησης, που καταργείται. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά κάνει η βουλευτής και στην ατυχή εξομοίωση των Εσπερινών με τα Ημερήσια ΓΕΛ, καθώς εκ των πραγμάτων τα τελευταία κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα και σε πιο απαιτητικές συνθήκες.

Κατόπιν τούτων, ζητά από τον κ. Γαβρόγλου απαντήσεις αν προτίθεται το Υπουργείο να εντάξει τους μετεγγραφέντες στο ειδικό καθεστώς των αποφοίτων Εσπερινών ΓΕΛ για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια, αλλά και να τους ενημερώσει για το τι μέλλει γενέσθαι. Επίσης, καλεί τον Υπουργό να απαντήσει αν υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη της χαμένης διδακτέας ύλης από τη μετατροπή των Εσπερινών ΓΕΛ σε σχολεία τριετούς φοίτησης.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση έχει ως εξής:


 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

Βουλευτής Ν. Σερρών – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

20/11/2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Κον Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: «Αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση οι μετεγγραφέντες στην Β’ τάξη των Εσπερινών ΓΕΛ- Υποβαθμίζεται το επίπεδο μόρφωσης των μαθητών»

Κύριε Υπουργέ,

Πλείστα προβλήματα στη λειτουργία των Εσπερινών Λυκείων έχουν επιφέρει οι αλλαγές του Ν. 4547/2018, που στοχεύουν στην πλήρη αντιστοίχιση του Εσπερινού με το Ημερήσιο Λύκειο, με κυριότερο εκείνο της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μετεγγραφέντων, προαχθέντων από την Α’ τάξη ημερήσιου ΓΕΛ στη Β’ τάξη Εσπερινού ΓΕΛ.

Σύμφωνα με το άρθρο 105 «Η φοίτηση στα ημερήσια και στα εσπερινά λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) είναι τριετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄. Τα πρώτα απολυτήρια του τριετούς εσπερινού λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) και τα πρώτα πτυχία του τριετούς εσπερινού ΕΠΑΛ θα δοθούν στη λήξη του σχολικού έτους 2019 – 2020. Από το σχολικό έτος 2019-2020 δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ειδικών διατάξεων για τα εσπερινά λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) έχουν όσοι φοίτησαν επί τρία (3) πλήρη σχολικά έτη στο τριετές εσπερινό λύκειο, με εξαίρεση την περίπτωση αποφοίτων Λυκείου που εγγράφονται σε εσπερινό ΕΠΑΛ για την απόκτηση πτυχίου».

Όσοι μαθητές, λοιπόν, ολοκληρώσουν την Α’ τάξη του ημερήσιου ΓΕΛ και μετεγγραφούν στη Β’ τάξη του Εσπερινού ΓΕΛ, παρότι θα έχουν ολοκληρώσει ευρύτερο κύκλο σπουδών (που αντιστοιχεί στην Α’ και Β’ τάξη του παλαιού τετραετούς Εσπερινού ΓΕΛ) δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς δεν θα έχουν φοιτήσει τρία ολόκληρα σχολικά έτη στο τριετές, πλέον, Εσπερινό Λύκειο.

Γονείς και μαθητές είναι ανάστατοι και μας απευθύνουν επιστολές και υπομνήματα λόγω της δικής σας ολιγωρίας να διευθετήσετε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, ενώ και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι σε θέση να δώσουν διευκρινίσεις και απαντήσεις στο φλέγον αυτό ζήτημα.

Την ίδια ώρα, με τη μετατροπή της φοίτησης από τετραετή σε τριετή και στα Εσπερινά, αποδεικνύετε για μια ακόμη φορά τον ιδεοληπτικό εξισωτισμό σας. Υποσκάπτετε τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών των Εσπερινών ΓΕΛ, που ως επί το πλείστον είναι ενήλικες εργαζόμενοι και αντί να αναβαθμίζετε τη μόρφωση και την γνωστική τους επάρκεια, ουσιαστικά την ισοπεδώνετε, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση ωρών διδασκαλίας προκειμένου να καλυφθεί η ύλη του ενός έτους φοίτησης, που καταργείται. Την ίδια στιγμή υποβιβάζετε και τα ημερήσια ΓΕΛ, που εκ των πραγμάτων κινούνται με ταχύτερες και απαιτητικότερες συνθήκες.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

  • Μέχρι σήμερα δεν έχει προβλεφθεί η δυνατότητα εισαγωγής στην τριτοβάθμια των μαθητών, που μετεγγράφονται στη Β’ τάξη του Εσπερινού ΓΕΛ για το σχολικό έτος 2018-2019
  • Εκ των πραγμάτων, αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση οι μετεγγραφέντες στη Β’ τάξη του τριετούς Εσπερινού ΓΕΛ ενώ το ζήτημα αφορά και παλαιότερους μαθητές, που είχαν διακόψει τη φοίτησή τους και ενδεχομένως αποφασίσουν στο μέλλον να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
  • Η μετατροπή της τετραετούς φοίτησης σε τριετή υποβαθμίζει το επίπεδο της μόρφωσης των μαθητών των Εσπερινών ΓΕΛ και εξομοιώνει ατυχώς τα ημερήσια και τα εσπερινά ΓΕΛ

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:

  • Προτίθεστε να προχωρήσετε στην ένταξη των μετεγγραφέντων από την Α’ τάξη Ημερήσιου ΓΕΛ στη Β’ τάξη Εσπερινού ΓΕΛ στο ειδικό καθεστώς των αποφοίτων Εσπερινών ΓΕΛ, όσον αφορά στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια;
  • Θα ενημερώσετε τους μετεγγραφέντες μαθητές της Β’ τάξης των Εσπερινών ΓΕΛ για τις δυνατότητες και την προοπτική εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
  • Υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη της χαμένης διδακτέας ύλης από τη μετατροπή των Εσπερινών ΓΕΛ σε σχολεία τριετούς φοίτησης;

TAGS: