120 ΔΟΣΕΙΣ

Η ρύθμιση πρέπει να βοηθά όλους. Γιατί τους αφορά όλους.

Σήμερα: το χρέος σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχει εκτοξευτεί στα 140 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 55 δισεκατομμύρια (64%) από το 2014 λόγω της υπερφορολόγησης.

Οι μισοί φορολογούμενοι χρωστάνε στην εφορία περίπου 104 δισ. ευρώ και περίπου 4/5 εξ ’αυτών χρωστούν έως 3.000 ευρώ.

Το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται με μερεμέτια.

Χρειάζεται μια γενναία, συνολική, ρύθμιση, η οποία να τραβάει μια γραμμή με το παρελθόν.

Να δίνει πραγματική ευκαιρία στους οφειλέτες να απαλλαγούν από τον εφιάλτη των κατασχέσεων που έχουν υποστεί ήδη πάνω από 1,1 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Η ρύθμιση του Σύριζα για δήθεν «120 δόσεις», είναι πολύ μικρή και ήρθε πολύ αργά:

Oι δαιδαλώδεις προϋποθέσεις, οι όροι και η γραφειοκρατία είναι υπερβολικοί.

Έχει πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και αντιμετωπίζει τους Έλληνες ως φοροφυγάδες, όχι σαν ανθρώπους που λύγισαν από την κρίση και την υπερφορολόγηση.

Είναι ακριβή, με επιτόκιο μεγαλύτερο από αυτό που πληρώνει το Δημόσιο στους πολίτες όταν τους χρωστάει αυτό.

Αφορά λίγους, όχι όλους.

Δεν ισχύει για επιχειρήσεις, στις οποίες επιτρέπει μόλις μέχρι 36 δόσεις.

Η πρότασή μας:

Για οφειλές έως 20.000 ευρώ, δεν πρέπει να υπάρχει καμία προϋπόθεση για ένταξη στη ρύθμιση.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα ισχύουν μόνο για μεγάλες οφειλές. Όχι για τους πολλούς πολίτες που σήμερα προσπαθούν με κόπο να παραμείνουν συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

  • Έτσι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση.
  • Ελάχιστη καταβολή πρέπει να πέσει στα 20 ευρώ / μήνα.
  • Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για οφειλές έως 3.000 ευρώ, που αφορούν πάνω από 3 εκατομμύρια οφειλέτες. Αυτές θα χωριστούν σε δύο τμήματα, το ένα εξ’ αυτών θα παγώσει και θα αντιμετωπιστεί όταν αποπληρωθεί και η τελευταία ρυθμισμένη δόση.
  • Όμως οι πολίτες θα μπορούν να παραμένουν εντός της ρύθμισης για τις παλιές οφειλές και να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, μόνο αν σταματήσει η υπερφορολόγηση.
  • Μειώνουμε τους φόρους και τις εισφορές, διατηρούμε το αφορολόγητο, ώστε οι Έλληνες να πληρώνουν λογικούς φόρους, όχι να πνίγονται από αυτούς.
  • Τέλος, οι 120 δόσεις θα ισχύουν και για επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε πως οι επιχειρήσεις έχουν κι αυτές υποστεί το βάρος της υπερφορολόγησης και πρέπει να τις στηρίξουμε στην προσπάθειά τους να ανασάνουν, να ξανά σταθούν όρθιες και να προσφέρουν δουλειές και καλύτερους μισθούς.

TAGS: