ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΖΩΩΝ

Στόχος μας: κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο.

Η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο το οποίο δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από́ τα πιο προχωρημένα νομικά πλαίσια τα οποία έχουν σήμερα σύγχρονες, Ευρωπαϊκές χώρες.

1. Αυστηρές ποινές για κακοποίηση και εγκατάλειψη ενός ζώου.Η εγκατάλειψη ενός ζώου συνιστά ουσιαστικά́ μια μορφή κακοποίησης και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

2. Γραφείο προστασίας ζώων.Θέσπιση γραφείου προστασίας ζώων στην Ελληνική Αστυνομία και ενός πενταψήφιου αριθμού τον οποίο να καλούμε όταν υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά στα ζώα.

3. Τσιπάρισμα.Ένα από τα προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα είναι η έλλειψη συσκευών ανίχνευσης, τσιπ στην Ελληνική Αστυνομία. Είναι σαν να λεμέ ότι θέλουμε να εντοπίζουμε μεθυσμένους οδηγούς, χωρίς να έχουμε συσκευές αλκοτέστ.Το τσιπάρισμα αποτελεί κεντρική προτεραιότητα, διότι ενισχύει την επώνυμη σχέση ιδιοκτησίας μεταξύ του ιδιοκτήτη και του ζώου. Και θα πρέπει να κάνουμε ο, τι χρειάζεται ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα να είναι τσιπαρισμένα.

4. Στενή συνεργασία με Τοπική Αυτοδιοίκηση.Προωθούμε την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών και δημιουργούμε μετρήσιμα στατιστικά στοιχεία για το ποιοι Δήμοι κάνουν τελικά πραγματικά καλή δουλειά στο αντικείμενο αυτό.Ποια καταφύγια δουλεύουν καλά.Ποιο είναι το πλαίσιο λειτουργίας των καταφυγίων προστασίας των ζώων.Αν είναι υπερβολικά αυστηρό ή όχι και πως μπορούμε να βοηθήσουμε τις εθελοντικές οργανώσεις, το φιλοζωικό κίνημα, τις φιλοζωικές οργανώσεις -που τόσο πολύ προσφέρουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια- να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες και χωρίς εμπόδια τα οποία τελικά δυσχεραίνουν την ιδία τη λειτουργία τους.

5. Αλλαγή υπουργείου υπεύθυνο για την ευζωία των ζώων.Σήμερα η βάση για το τσιπάρισμα των ζώων βρίσκεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο κανονικά θα έπρεπε να ασχολείται με τα παραγωγικά ζώα και όχι με τα ζώα συντροφιάς.Αυτό αλλάζει. Κεντρική αρμοδιότητα θα αποκτήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει την εποπτεία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

6. Η ιδιοκτησία ενός ζώου δε μπορεί́ να αποτελεί φορολογικό τεκμήριο.Δεν πρόκειται να υπάρχει καμιά τέτοια ρύθμιση, ούτε καμιά τέτοια υπόνοια ρύθμισης στο φορολογικό πλαίσιο το οποίο θα εισάγουμε εμείς.

7. Εκπαίδευση.Επιμένουμε πάρα πολύ στα ζητήματα της εκπαίδευσης. Στη σημασία των προγραμμάτων που ήδη υπάρχουν στα σχολεία μας, για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τη νέα μας γενιά, τα παιδιά μας, από το Δημοτικό, για τα δικαιώματα των ζωών, αλλά και για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε όταν αποκτούμε ένα ζώο συντροφιάς.

 

TAGS: