«Δίνεται ρεαλιστική και οριστική λύση σε ένα χρόνιο κοινωνικό πρόβλημα, που ταλανίζει πολλές Κοινότητες της Π.Ε. Σερρών»

Κατεχόμενα και ανταλλάξιμα του Δημοσίου:

Ιδιαίτερη αναφορά για την ένταξη στις ευεργετικές συνέπειες του Νόμου, των Νέων Κερδυλλίων

 

23/02/2023

Στο ζήτημα της διευθέτησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, που ταλανίζει περισσότερο από έναν αιώνα τη χώρα και αρκετές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, αναφέρθηκε η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή στην Ομιλία της στη Βουλή, κατά τη σχετική συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, το απόγευμα της Τετάρτης, 22 Φεβρουαρίου 2023.

Η Σερραία Βουλευτής αναφέρθηκε στο κοινωνικό πρόσημο του Νομοσχεδίου, ως προτεραιότητα της Κυβέρνησης, και τόνισε ότι «επιχειρεί να δώσει ρεαλιστική και οριστική λύση σε ένα χρόνιο, κοινωνικό πρόβλημα, ένα ζήτημα, που ταλανίζει τη χώρα από το 19ο αιώνα: τη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κατεχόμενων δημόσιων και ανταλλάξιμων ακινήτων, που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών, την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους πραγματικούς κατόχους των ακινήτων αυτών να τα εξαγοράσουν με ένα ρεαλιστικό και δίκαιο τίμημα, βάζοντας τέλος σε ένα χρονίζον καθεστώς ομηρείας, αμφισβήτησης και δικαστικών αντιδικιών πολιτών και Πολιτείας».

 

Για τα ανταλλάξιμα στην Π.Ε. Σερρών

 

Ιδιαίτερα για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, την οποία διατρέχει συνολικά το νομοσχέδιο, όπως και όλη τη χώρα, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή αναφέρθηκε όλως ενδεικτικώς σε κάποιες Κοινότητες και σημείωσε:

«Το νομοσχέδιο αγγίζει και αφορά ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού, των λεγόμενων Νέων Χωρών, που νέμονταν, από τα χρόνια της προσφυγιάς, ιδιοκτησίες χωρίς τίτλους, με σκοπό την αποκατάστασή τους. Στον Νομό Σερρών από τον οποίο κατάγομαι, υπάρχουν καταγεγραμμένα εκατοντάδες ανταλλάξιμα κτήματα, εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, ενδεικτικά αναφέρω, από την ακριτική Σιντική, με χωριά όπως το Σιδηρόκαστρο, το Μεγαλοχώρι, το Γόνιμο και την Κερκίνη, με την περίφημη λίμνη, τον Αχινό του Δήμου Βισαλτίας, τον Δήμο Εμμανουήλ Παππά με το Δαφνούδι και την Πεντάπολη, τον Δήμο Ηράκλειας με το Βαλτερό, τα Χρυσοχώραφα, Στρυμωνικού, το Λιβαδοχώρι, τον Δήμο Νέας Ζίχνης με τον Δραβήσκο, τον Γάζωρο, την Αγριανή– μόνο στο Δήμο Νέας Ζίχνης υπάρχει βοσκή 20.000 στρεμμάτων- το αγρόκτημα του Δήμου Σερρών μέχρι την Παλαιοκώμη και την ιδιαίτερη από ιστορικής απόψεως περίπτωση των Κερδυλλίων».

Ειδικά, για την ιστορική Κοινότητα των Κερδυλλίων, που έχει αναγνωρισθεί ως «μαρτυρική» με το ΠΔ 399/7-12-1998, για το ολοκαύτωμα, που υπέστη το 1941 από τους Γερμανούς, όταν εκτέλεσαν όλους τους άντρες των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο γιατί τόσο στις 30/10/2019 όσο και στις 09/11/2021 παρουσία της ιδίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με αφορμή τις αμφισβητήσεις, με εκπροσώπους των μαρτυρικών Κερδυλλίων και με την Κτηματική Υπηρεσία Σερρών στο αγρόκτημα Ν. Κερδυλλίων. Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή θύμισε πως από τότε, η Κυβέρνηση δια του κ. Βεσυρόπουλου είχε δεσμευτεί για την επίλυση του ζητήματος με νομοθετική πρωτοβουλία, που κατέληξε επιτυχώς με την ψήφιση του χθεσινού Νόμου.

Αντικείμενο ήταν το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς, για το οποίο η Σερραία Βουλευτής ζήτησε να αποσαφηνιστεί στο παρόν Νομοσχέδιο, καθώς τα ακίνητά τους, που βρίσκονται εντός του παλιού αιγιαλού και τα οποία από το 2005-2019 αποτελούσαν ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, εμπίπτουν τώρα στις διατάξεις του παρόντος και άρα μπορούν να εξαγοραστούν. 

Επιπρόσθετα, ζήτησε και από το βήμα της Βουλής από τον Υπουργό, να υπάρξει πρόβλεψη μείωσης της τιμής εξαγοράς, στο πλαίσιο των κοινωνικών λόγων, σε περιοχές με έντονη ιστορική φόρτιση και αξία, όπως τα Κερδύλλια.

«Ο σκοπός είναι πέρα από κοινωνικός και αποκαταστατικός, καθώς φιλοδοξεί να αποδώσει ακίνητα που ικανοποιούν τις στεγαστικές ή επαγγελματικές ανάγκες των ιδιωτών στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους».

 

Ανταλλάξιμα με κτίσματα και οικοσκευή

 

Χαιρετίζοντας την απάλειψη του όρου «μοναδική κατοικία» στο άρθρο 4 παρ. 1, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή τόνισε ότι έτσι, ανταλλάξιμα ακίνητα με κτίσματα και οικοσκευή, τα οποία μετά τον θάνατο γονέων και παλιών κατόχων, οι διάδοχοι επισκέπτονται περιοδικά, ενώ διαμένουν σε πόλεις, θα εξαιρούνταν, ενώ τώρα, με τις ευεργετικές ρυθμίσεις του Νόμου, εντάσσονται κανονικά.

Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της επαύξησης της αντικειμενικής αξίας με βάση το υπάρχον κτίσμα επί αυτής, κατά 25%, τονίζοντας πως στο προϋπάρχον πλαίσιο λαμβανόταν υπόψη μόνο η αξία της γης και όχι τα κτίσματα, ενώ ζήτησε να εξεταστεί η περίπτωση εξαίρεσης της προσαύξησης στα ανταλλάξιμα της αξίας των κτισμάτων, σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.

 

Ενίσχυση της Κτηματικής Υπηρεσίας Σερρών

Κλείνοντας, σε ό, τι αφορά τη στελέχωση με έκτακτο προσωπικό των κτηματικών υπηρεσιών και του φορέα Υποδοχής, σημείωσε ότι είναι κρίσιμο, ενόψει των επικείμενων συνταξιοδοτήσεων τριών εκ των υπαλλήλων της Κτηματικής Υπηρεσίας Σερρών, να προβλεφθούν, όσα κατέθεσε στα Πρακτικά, με βάση το σχετικό Υπόμνημα της Υπηρεσίας.

TAGS: