«Για τους ενορχηστρωτές της φίμωσης, της λογοκρισίας και του λουκέτου σε μη αρεστά ΜΜΕ “κρείττον το σιγάν”»

 

20/12/2022 

Στις εγγυήσεις, τους όρους και τις προϋποθέσεις, που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και ενδυναμώνουν την ελευθερία του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και συνακόλουθα, τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα μας αναφέρθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή στην Ομιλία της στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό αρμόδιου για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με τίτλο «Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο – Σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης».

Όπως τόνισε η Σερραία Βουλευτής «σε μια εποχή καλπάζουσας τεχνολογικής εξέλιξης, που τα Μέσα Ενημέρωσης μεταβάλλονται διαρκώς, η Κυβέρνηση με το παρόν σχέδιο νόμου θέτει προϋποθέσεις και διαμορφώνει μια σειρά από εργαλεία, που βοηθούν τον ηλεκτρονικό, αλλά και τον περιφερειακό -κυρίως- Τύπο να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα στις νέες συνθήκες».

Για τον εκσυγχρονισμό του Μητρώου, στο οποίο εντάσσεται το σύνολο του έντυπου Τύπου πανελλαδικής κυκλοφορίας, οι περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες, δηλαδή, που διατηρούν δικαιώματα καταχώρησης δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου καθώς και τα περιοδικά, σημείωσε ότι «δημιουργείται πλέον ένα νέο μητρώο ηλεκτρονικού Τύπου και η ένταξη σε αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική για να έχει κανείς πρόσβαση στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και στη διανομή της κρατικής διαφήμισης, αλλά και σε πάσης φύσεως προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων».

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή τόνισε ακόμη ότι στο παρόν Σχέδιο Νόμου υπάρχουν καινοτομίες, που βοηθούν και τους δημοσιογράφους, αλλά και την Πολιτεία να λειτουργεί με όρους διαφάνειας, που είναι το ζητούμενο σε ό,τι αφορά τη χορήγηση κρατικής διαφήμισης.

Μεταξύ αυτών:

  • Θεσμοθετείται η γνωστοποίηση της ταυτότητας των Μέσων, ενώ επιδιώκεται και θεσπίζεται η συνεχής επικαιροποιημένη αποτύπωσή τους.
  • Γίνεται υποχρεωτική η απασχόληση ελάχιστου αριθμού δημοσιογράφων καθώς και ελάχιστου αριθμού λοιπού προσωπικού.
  • Για πρώτη φορά καθιερώνεται ορισμός -που δεν υπήρχε μέχρι τώρα- του ηλεκτρονικού Τύπου, των ιστοσελίδων και των sites
  • Καθιερώνεται ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των μικρών εφημερίδων του περιφερειακού Τύπου από τις αναθέτουσες αρχές στην περίπτωση των διακηρύξεων -παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική κυρίως για τον περιφερειακό Τύπο.

 

«Τραγελαφικά τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί ανελευθερίας του Τύπου»

 

Στα τραγελαφικά επιχειρήματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί δήθεν ανελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, που εδράζονται στην περιβόητη έρευνα της ΜΚΟ «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα», που δήθεν στιγματίζει τη θέση της χώρας μας παγκοσμίως, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε:

«Πάει πολύ, λοιπόν, να ξιφουλκείτε και να προσποιείστε κληρονομικώ δικαίω, κατ’ αποκλειστικότητα, τις δημοκρατικές ευαισθησίες εσείς, που αποδειχθήκατε στην πράξη οι ενορχηστρωτές της φίμωσης, της λογοκρισίας, του λουκέτου στα Μέσα Ενημέρωσης κλείνοντας μη αρεστά Μέσα Ενημέρωσης και επιχειρώντας να φτιάξετε δικά σας, απολύτως ελεγχόμενα, με τα περίφημα -για να μην ξεχνιόμαστε- βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα. Οπότε “κρείττον το σιγάν”, θα έλεγα εγώ και όταν μιλάτε για τα Μέσα Ενημέρωσης, να είστε λίγο πιο σεμνοί, λίγο πιο προσεκτικοί».

Και συνέχισε σε αυστηρό τόνο λέγοντας:

«Ακούστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να έχουμε τις πολιτικές διαφωνίες μας, αλλά την αξιοπιστία μας την κρίνει ο ελληνικός λαός στο διάβα της πορείας του καθενός μας. Όταν, λοιπόν, μιλάτε διεθνώς για τη θέση της χώρας μας, σας καλώ και σας προκαλώ να είστε πολύ προσεκτικοί. Και το λέω αυτό, επειδή άκουσα, για παράδειγμα, την κ. Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας από αυτό εδώ το βήμα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, να λέει ότι η χώρα εξάγει ό,τι μπορεί, να την δυσφημεί. Είχε προηγηθεί βέβαια η θλιβερότατη δήλωση του κ. Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το Qatar gate ότι “η Ελλάδα εξάγει διαφθορά”. Σας καλώ, λοιπόν, να είστε πραγματικά πολύ προσεκτικοί, γιατί η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια χώρα πραγματικά υπερήφανη, σύγχρονη, μια χώρα που επιδεικνύει πρωτιές, μια χώρα με θετικά παραδείγματα και δεκάδες λόγους για να χειροκροτηθεί. Και δεν καταλαβαίνω, πραγματικά, που αποσκοπούσε όταν μιλούσε από αυτό το βήμα ο Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Ραγκούσης, επαναλαμβάνοντας χαιρέκακα – επιτρέψτε μου να πω- τα περί της θέσης 108, με βάση αυτή την έρευνα, την οποία συνέχεια επικαλείστε ως πηγή».

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός, που διέσυρε τη χώρα διεθνώς»

 

«Και είναι το λιγότερο θρασύ να μιλάτε απαξιωτικά για τη σημερινή εικόνα της χώρας» συνέχισε η κ. Φωτεινή Αραμπατζή «εσείς που στα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησής σας δυσφημίσατε τη χώρα παγκοσμίως, εξάγοντας τον όρο “κωλοτούμπα”, που χρησιμοποιούσατε ψεύτικες εκθέσεις της Φλωρεντίας, για να ελέγξετε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να φτιάξετε τα δικά σας κανάλια. Και σας θυμίζω ότι ο αρμόδιος τότε Υπουργός σας, σήμερα είναι στο Ειδικό Δικαστήριο, πράγμα όχι πολύ τιμητικό, θα έλεγα».

 

«To food pass διαψεύδει πανηγυρικά τις προβλέψεις Τσίπρα»

 

Με αφορμή, μάλιστα, την εφαρμογή food pass, που δρομολογεί το νέο έτος η Κυβέρνηση απέναντι στην ακρίβεια, που πλήττει τα νοικοκυριά, η κ. Αραμπατζή τόνισε πως αποτελεί μία ακόμη διάψευση των «προβλέψεων» του κ. Τσίπρα, η ρητορική του οποίου στηρίζεται σε δύο πυλώνες: στο ψέμα και στη διαρκή υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών:

«Το είδαμε με πανηγυρικό τρόπο στην προχθεσινή συζήτηση του Προϋπολογισμού, όταν ο κ. Τσίπρας από αυτό εδώ το βήμα προσπαθούσε να πείσει τους Έλληνες ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να φορολογήσει ούτε 1 ευρώ, όπως έλεγε φωνάζοντας, τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και μάλιστα μας κουνούσε, κατά την προσφιλή του τακτική, και το δάχτυλο. Κι έλεγε ακόμη πως η συνεδρίαση του Προϋπολογισμού θα ήταν και η τελευταία καθώς μετά, το Κοινοβούλιο θα έκλεινε για πρόωρες εκλογές.

Λοιπόν, και σήμερα είμαστε εδώ και αύριο θα είμαστε εδώ και μεθαύριο θα είμαστε ξανά εδώ, για να ψηφιστεί η διάταξη, που θα ενισχύσει άμεσα, φορολογώντας τα διυλιστήρια, 8,5 εκατ. δικαιούχους να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για έξι μήνες η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων. Στο 10% ο πληθωρισμός, 10% και η κάλυψη του κόστους από το κράτος. Είναι ένα μέτρο, που η περίμετρός του απλώνεται μέχρι και σε εισοδήματα 24 χιλιάδων ευρώ ανά ζευγάρι, με 5.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί, μια πρωτοβουλία, που ωφελεί όχι μόνο τους αδύναμους, αλλά και τη μεσαία τάξη.

Και περιμένω με αγωνία να δω αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει αυτή την άμεση ενίσχυση για τα εκατομμύρια συμπολίτες μας ή αν, για ακόμα μια φορά θα αποτελέσει, δυστυχώς, μια θλιβερή εξαίρεση».

Στις επικρίσεις του κ. Ραγκούση πως το food pass είναι ένα προεκλογικό επίδομα, η Σερραία Βουλευτής επισήμανε: «προφανώς μπερδεύεστε εκεί στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, γιατί μάλλον ευθέως προεκλογικό και ακραία λαϊκίστικο ήταν το γεγονός ότι εσείς το επίδομα των 250 ευρώ το δώσατε λίγες ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες, σε άλλον χρόνο από εκείνον, που έπρεπε να το δώσετε. Καταλαβαίνω πραγματικά και συναισθάνομαι την αδυναμία σας να κατανοήσετε πώς μια φιλελεύθερη πολιτική με δόγμα “λιγότεροι φόροι, λιγότερες εισφορές, γενναίο άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα” μπορεί να συμβαδίζει αρμονικά και συντεταγμένα με την κοινωνική πολιτική, με την πολιτική για τον Άνθρωπο.

Η διαφορά μας είναι ότι εμείς και φόρους μειώσαμε και ασφαλιστικές εισφορές μειώσαμε και την εισφορά αλληλεγγύης όπως και το τέλος επιτηδεύματος αναστείλαμε ενώ μειώσαμε πενήντα φόρους από το 2019 και μετά. Αντιθέτως εσείς, επιβάλατε 32 φόρους.

Η διαφορά μας, λοιπόν, είναι ότι εμείς δεν εξοντώσαμε με φοροληστρική πολιτική τη μεσαία τάξη, για να δώσουμε επιδόματα, όπως κάνατε εσείς. Εμείς είχαμε και έχουμε τη δυνατότητα, παρότι αντιμετωπίζουμε τετράδυμη κρίση και φόρους και ασφαλιστικές εισφορές να μειώνουμε και επενδύσεις να φέρνουμε στη χώρα, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά ότι θα είμαστε πρωταθλήτρια την επόμενη τριετία και την ίδια στιγμή να ασκούμε και κοινωνική πολιτική».

Κλείνοντας την Ομιλία της η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε με νόημα: «Προχθές αρνηθήκατε για ακόμη μια φορά, παρότι ο Πρωθυπουργός σας προσκάλεσε να το ξανασκεφτείτε, την ψήφιση των αμυντικών δαπανών του Προϋπολογισμού. Αρνηθήκατε για ακόμη μία φορά -καθόλου περίεργο- να βγείτε από το κάδρο της θλιβερής εξαίρεσης.

Ελπίζω και εύχομαι μεθαύριο να έχετε το θάρρος να ψηφίσετε τα μέτρα που φέρνει η Κυβέρνησή μας για να ενισχύσει το εισόδημα εκατομμυρίων πολιτών. Ελπίζω να έχετε το θάρρος να βγείτε από το κάδρο της θλιβερής εξαίρεσης, της θλιβερής Αντιπολίτευσης».

TAGS: