«Ο Προϋπολογισμός του 2022 έχει τη θετική ψήφο της ελληνικής κοινωνίας»

Φωτεινή Αραμπατζή στη Βουλή:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα ως Μακεδόνισσα, που η Κεντρική Μακεδονία αναδεικνύεται σε πόλο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας»

«Στηρίζουμε την κοινωνία επιστρέφοντας τον παραγόμενο πλούτο κι όχι με δανεικά και υπερφορολόγηση»

 

«Ο Προϋπολογισμός του 2022 έχει τη θετική ψήφο της ελληνικής κοινωνίας, που εναποθέτει τις ελπίδες και τις προσδοκίες της στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» τόνισε από το βήμα της Βουλής η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή κατά τη συζήτηση κύρωσης του Προϋπολογισμού έτους 2022 το βράδυ της Τετάρτης, 15 Δεκεμβρίου.

Η κ. Αραμπατζή πρόσθεσε πως ο Προϋπολογισμός έχει επιπλέον την θετική ψήφο της διεθνούς και της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας κι αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των επενδύσεων, στα πολύ μεγάλα επιχειρηματικά deals των τελευταίων μηνών καθώς και στα τιμήματα των διαγωνισμών αποκρατικοποιήσεων, που ξεπερνούν κάθε προσδοκία, σε μια οικονομία που ανακάμπτει εντυπωσιακά και ουσιαστικά αποδομεί το αντιπολιτευτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται πολύ άβολα και είναι λογικό, καθώς τα μαύρα σενάρια για κατάρρευση της οικονομίας δεν επαληθεύτηκαν. Γι’ αυτό και προσπαθεί να ακυρώσει την πραγματικότητα διασπείροντας fake news, γιατί δεν αντέχει τις οικονομικές επιτυχίες της Κυβέρνησης, δεν αντέχει το γεγονός ότι ο τρίτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένας προϋπολογισμός που δεν μειώνει απλά φόρους -άγνωστη λέξη για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που οι πολίτες την ενθυμούνται ως την Κυβέρνηση που επέβαλε, μεταξύ άλλων 29 φόρους και 22 μειώσεις συντάξεων – αλλά αυξάνει το εθνικό εισόδημα».

Μιλώντας με αριθμούς, η κ. Αραμπατζή τόνισε ότι το εθνικό εισόδημα, το ΑΕΠ, προβλέπεται στο τέλος του 2022 να είναι 187,3 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένο δηλαδή κατά 10 δις ευρώ σε σχέση με το 2021, ενώ οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τη χρονιά, που φεύγει σε λίγες μέρες, μπορούν να μας εκπλήξουν ακόμη πιο ευχάριστα, με 21 δις περισσότερα από το 2020 (περίπου 11 δις ευρώ πάνω από τον μέσο όρο του ΑΕΠ επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), τη χρονιά μάλιστα, που συνέβη η πανδημική κρίση. Συνολικές επιδόσεις, που σηματοδοτούν μια νέα απαρχή στην ελληνική οικονομία: «Ένας νέος κύκλος με βασικά χαρακτηριστικά τους ισχυρούς, αλλά και διατηρήσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς με 4,5% έως 5% όσον αφορά το ΑΕΠ το 2022 και πάνω από 3,5% τα επόμενα χρόνια, με βάση την προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ρυθμό ανάπτυξης 4%, το οποίο ξεπεράσαμε εν μέσω πανδημικής κρίσης».

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά που έκανε στις επενδύσεις, που σημειώνουν ρεκόρ δεκαπενταετίας, με αύξηση 11,7% το 2021, ενώ αναμένεται αύξηση 21,9% και ρεκόρ εικοσαετίας για το 2022, στην έρευνα και την καινοτομία, τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ήδη προσελκύσει επενδύσεις των μεγαλύτερων εταιρειών διεθνώς: «Ποιος θα το φανταζόταν ότι κολοσσοί όπως η Microsoft, η Amazon, η Cisco-Team Viewer και η Pfizer θα επένδυαν και θα επέλεγαν τη χώρα μας ως πόλο επενδυτικής έλξης και δραστηριοποίησης; Και χαίρομαι ιδιαίτερα ως Μακεδόνισσα, που η Κεντρική Μακεδονία και ειδικά η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε πόλο καινοτομίας με εμβέλεια την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και με προφανή πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις της ενδοχώρας -συγκαταλέγω και την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τις Σέρρες βεβαίως- να έχουν πρόσβαση στις πιο προηγμένες τεχνολογικές εξελίξεις. Την ώρα μάλιστα, που η επένδυση στην έρευνα και καινοτομία έχει και ένα ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, καθώς συμβάλλει στην επιστροφή των ξενιτεμένων νέων μας, όπως έχει αποδειχθεί ήδη στην περίπτωση της Pfizer, με έναν στους πέντε εργαζόμενους να ανήκει στη γενιά του λεγόμενου “brain regain” μειώνοντας αυτομάτως και την πρόκληση της ανεργίας».

Μιλώντας για την ανάπτυξη, η κ. Αραμπατζή σημείωσε ότι στηρίζεται:

  • στις εξαγωγές, με ρεκόρ όλων των εποχών το 2021 (στο 10μηνο ήταν αυξημένες κατά 29% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020)
  • στη βιομηχανία, με ιδιαίτερα σημαντική τη βιομηχανία τροφίμων, που συγκεντρώνει πρωτόγνωρο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και αποτελεί το ένα τέταρτο της ελληνικής βιομηχανίας συνολικά
  • στην ενέργεια, με τη χώρα μας και ειδικά τη Μακεδονία και τη Θράκη να αποτελούν ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή και πύλη εισόδου καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη
  • στον τουρισμό, όχι κυρίως στην κλασική του μορφή «ήλιος και θάλασσα», αλλά σε σύνθετες, ειδικές μορφές τουρισμού.

Όσον αφορά την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, επισήμανε ότι γίνεται πράξη στον παρόντα Προϋπολογισμό με σειρά μέτρων, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 22%, ενώ αναφέρθηκε και σε συντελεσμένες φοροελαφρύνσεις όπως η μείωση προκαταβολής του φόρου σε ελεύθερους επαγγελματίες από το 100% στο 55%.

Για την στήριξη της κοινωνίας, η κυρία Αραμπατζή ανέφερε ότι η Κυβέρνηση διαθέτει 43,3 δις ευρώ την τριετία 2020-2022 για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο στήριξης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μετά την Ιταλία και τη Γερμανία και το τέταρτο παγκοσμίως: «Στηρίζουμε την κοινωνία όχι με δανεικά, όχι με υπερφορολόγηση, αλλά με τη δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, “βάζοντας πλάτη” σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στις αυξήσεις της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος, με 680 εκ. ευρώ ήδη, ενώ για το επίδομα θέρμανσης έχουν καταβληθεί ήδη 55 εκ., που αναμένεται να καλύψει το 80% των νοικοκυριών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ, τηλεθέρμανση».

Ειδικά για τους συνταξιούχους, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε στην πρόσθετη ενίσχυση 205 εκ. ευρώ σε 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους «όχι βεβαίως με τη δήθεν 13η σύνταξη, που χωρίς ντροπή οι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επαίρονταν ενώ ήταν ουσιαστικά ένα προεκλογικό επίδομα, το οποίο δόθηκε μετά από τη ληστρική επιδρομή του ΣΥΡΙΖΑ κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής του, μετά τη μείωση του αφορολόγητου από τις 9.500 στις 5.500 ευρώ» ενώ υπενθύμισε το έκτακτο μισθολογικό επίδομα στους 100.000 υγειονομικούς καθώς και το πρώτο ένσημο για να βρουν δουλειά χιλιάδες νέες και νέοι.

Για την ανάπτυξη της περιφέρειας τόνισε ότι λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που έγινε ποτέ, με αύξηση κατά 70% ως 80% το 2022, 11 δις ευρώ από τα 6,5 δις ευρώ, που κυμαινόταν διαχρονικά.

Τέλος, κάλεσε τη Βουλή να στηρίξει τον Προϋπολογισμό του έτους 2022 λέγοντας χαρακτηριστικά: «η εμπιστοσύνη και η θετική ψήφος της ελληνικής κοινωνίας, όπως και η δική μας το βράδυ του Σαββάτου, είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό, που έχει διαχειριστεί αποτελεσματικά κρίσεις, που ουδείς μπορούσε καν να φανταστεί πριν μερικά χρόνια. Εξ ου και η φράση “άγιο είχαμε”».

 

TAGS: