«Το νομοσχέδιο, που με πίστη και θέρμη διαμορφώσαμε κατά τη θητεία μου στο ΥΠΑΑΤ, επιλύει το χωροταξικό της ελληνικής κτηνοτροφίας και στηρίζει έμπρακτα την ακριτική Ελλάδα»

Νομοσχέδιο ΥΠΑΑΤ για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

19/11/2021

Στην έμπρακτη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας με την πολυαναμενόμενη, καθοριστική διευθέτηση του χωροταξικού της, που εισάγει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της, στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το απόγευμα της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Η τ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησε την ομιλία της με μια προσωπική αναφορά, σημειώνοντας: «Σήμερα είναι από τις στιγμές εκείνες, που δίνουν χαρά και ικανοποίηση σε έναν πολιτικό, καθώς εισάγεται προς νομοθέτηση ένα σχέδιο νόμου, το οποίο με πίστη και θέρμη αναλάβαμε, σχεδιάσαμε, διαβουλευτήκαμε βιωματικά με μια αντιπροσωπευτική ομάδα εργασίας και παραδώσαμε κατά τη θητεία μου στο ΥΠΑΑΤ, ως αρμόδια για την κτηνοτροφία Υφυπουργός».

Στην αναγνώριση της καθοριστικής συνδρομής της είχε προχωρήσει άλλωστε, λίγο πριν την ομιλία της, και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος τόνισε ότι «το νομοσχέδιο, που εισάγουμε σήμερα ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες από την αγαπητή συνάδελφο και σημερινή Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο, τότε ήταν Υφυπουργός στο Υπουργείο μας, την κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, που έκανε όλη τη δουλειά βάσης, την οποία εξελίξαμε το τελευταίο διάστημα για να φτάσουμε ως εδώ. Γι’ αυτό την ευχαριστώ προσωπικά, την ευχαριστούμε όλοι για τη συνεισφορά της».

Η κ. Αραμπατζή σημείωσε πως βασικός στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι μια διαδικαστική και βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων των σταβλικών εγκαταστάσεων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά η απαλλαγή ενός ιδιαίτερα δυναμικού και παραγωγικού κλάδου, που δεν είναι άλλος από την κτηνοτροφία, από τον χρόνιο βρόγχο των εκκρεμοτήτων, των αμφισημιών, των δυσκολιών και των αντιφάσεων, γύρω από το μείζον ζήτημα του χωροταξικού της ελληνικής κτηνοτροφίας: «Παρέλκει κάθε συζήτηση για εξέλιξη, για καθετοποίηση, για ανάπτυξη, αν δεν εξασφαλιστεί ο ζωτικός χώρος, η σύννομη και λειτουργική εγκατάσταση αυτών των επιχειρήσεων, στις οποίες καλούνται να δραστηριοποιηθούν και να αναπτυχθούν, άνθρωποι, που μοχθούν ώρες ατελείωτες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο».

Μείωση κόστους κατασκευής στο 1/7, απαλλαγή από οικοδομική άδεια, επιτάχυνση, απλοποίηση, εκσυγχρονισμός

Το νομοσχέδιο αφορά στην πλειοψηφία των υφιστάμενων ή των υπό ίδρυση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τα πρόχειρα καταλύματα, απαντώντας στο διαχρονικό αίτημα των κτηνοτρόφων για νομιμοποίηση χρήσης μπετόν και πάνελ πολυουρεθάνης, που ελαχιστοποιεί και βελτιώνει αποφασιστικά το κόστος κατασκευής ( μείωση στο 1/7- 1/10 του κόστους) ενώ απαλλάσσει τους κατόχους από την υποχρέωση μιας αχρείαστης, κοστοβόρας και γραφειοκρατικής οικοδομικής άδειας, τη στιγμή που τα προαναφερθέντα υλικά δεν αποτελούν τον φέροντα σκελετό.

Έμπρακτη στήριξη στους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στις εσχατιές του τόπου μας

«Το νομοσχέδιο», όπως τόνισε η κ. Αραμπατζή «εξορθολογίζει το χωροταξικό των εγκαταστάσεων και με αναγκαίες ρυθμίσεις για το χρόνιο πρόβλημα του υπολογισμού των ελάχιστων αποστάσεων από επιχειρηματικές και άλλες δραστηριότητες, ενώ εισάγει σημαντικές εξαιρέσεις των αποστάσεων αυτών από κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που δραστηριοποιούνται στην ακριτική χώρα, στηρίζοντας εμπράκτως την ορεινότητα, τη μειονεκτικότητα, την περιφερειοποίηση, τους ανθρώπους αυτούς που ζουν, διαβιούν, εργάζονται στις εσχατιές του τόπου μας».

Υπογράμμισε ακόμη ότι με το νομοσχέδιο:

  • απλοποιείται η αδειοδοτική διαδικασία σε χρόνο, χρήμα και ένα ξεκάθαρο καθεστώς
  • κινητροδοτείται η καθετοποίηση της παραγωγής των εκμεταλλεύσεων με μονάδες επεξεργασίας γάλακτος, κρέατος, αβγών, προκειμένου να δημιουργηθούν καθετοποιημένες μονάδες, να ενισχυθεί η μεταποίηση, που φέρνει και την πολυπόθητη προστιθέμενη αξία στον αγροτοδιατροφικό τομέα
  • δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα της αξιοποίησης των υποπροϊόντων αυτών των εγκαταστάσεων για την χρήση ιδιοπαραγόμενου βιοαερίου- τα λεγόμενα ZIP- τα οποία λειτουργούν με πολλαπλό όφελος μείωσης του κόστους παραγωγής αλλά και σοβαρής φιλοπεριβαλλοντικής συμμόρφωσης
  • λαμβάνεται υπόψη και ο εκσυγχρονισμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών
  • δίνεται η δυνατότητα, όλως εξαιρετικώς για τους κτηνοτρόφους, να ανασταλεί για έναν χρόνο (εννέα μήνες προθεσμία συν τρεις μήνες παράταση) -εφόσον υπάρχει ενδικοφανής προσφυγή- η πράξη κατεδάφισης, που αφορά αυθαίρετες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, όταν για τα λοιπά αυθαίρετα κτίσματα η προθεσμία είναι 60 ημέρες, συν 30 ημέρες παράταση.

Συγκεφαλαιώνοντας τη σειρά αλλαγών που εισάγει το νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, ενισχύοντας την ελληνική κτηνοτροφία, η κ. Αραμπατζή ανέφερε: «Απλοποίηση, διευκόλυνση, απαλλαγή από τον βρόγχο αχρείαστης γραφειοκρατίας, μείωση του κόστους παραγωγής, βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας, κινητροδότηση ανάπτυξης και καθετοποίησης, σεβασμός στην ακριτική Ελλάδα, χωροταξική τακτοποίηση, νομιμότητα, φιλοπεριβαλλοντική συμμόρφωση. Αυτά είναι μερικά από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του εν λόγω νομοσχεδίου, που φιλοδοξούμε να κάνει ευκολότερη, συμφερότερη και αξιοβίωτη τη ζωή των Ελλήνων κτηνοτρόφων».

 

TAGS: