Φωτεινή Αραμπατζή: «Σας καλώ να αξιοποιήσουμε το εντυπωσιακά πλούσιο, παραγωγικό ψηφιδωτό του Νομού μας, με προϊόντα ΠΟΠ – ΠΓΕ – ΕΠΙΠ»

 

 

Τον δρόμο για την πιστοποίηση των σερραϊκών προϊόντων έδειξε η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Σερραίας Υφυπουργού, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

 

Στην προοπτική αξιοποίησης κάθε παραγωγικής ψηφίδας του Νομού Σερρών και στη δημιουργία ενός νέου πλούτου στον Αγροδιατροφικό του Τομέα, αναφέρθηκε στην ομιλία της η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, στο πλαίσιο της Ημερίδας

«Η σημασία, οι ευκαιρίες και οι προοπτικές των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ στην ανάπτυξη του Ν.Σερρών», που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της, στις Σέρρες τη Δευτέρα, 7 Ιουνίου, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η Σερραία Υφυπουργός έκανε λόγο για την «ιστορική ευκαιρία»:

  • του θετικού εμπορικού αγροτικού ισοζυγίου μετά από 36 χρόνια,
  • του «ράλι» αύξησης των εξαγωγών στα ελληνικά τρόφιμα το 2020, που συνεχίζεται με διψήφιο ποσοστό το 2021
  • στην διακυβέρνηση της χώρας από την πιο φιλοεπιχειρηματική και φιλοεπενδυτική Κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων, αυτής του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο ύψος των πόρων που έχει εξασφαλίσει

ώστε η « επένδυση» στην Αγροδιατροφή μαζί με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις να επανεκκινήσουν και τη σερραϊκή οικονομία στο σύνολό της, δίνοντας ζωή σε όλα τα επαγγέλματα και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

«Η χώρα μας, χάρη στους χειρισμούς της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει στη διάθεσή της το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών:

  • 57 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
  • 27 δις από το νέο ΕΣΠΑ
  • 20 δις από τα κονδύλια για τον Αγροτικό Τομέα και
  • Πρόσθετους πόρους από άλλα προγράμματα.

Κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον οι ανάγκες, τα σχέδια, τα όνειρα των ανθρώπων της παραγωγής και του μόχθου δεν θα σταματούν μπροστά στο μέχρι πρότινος μεγάλο ανυπέρβλητο εμπόδιο: τη χρηματοδότηση. Όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία μας δίνουν δυνατότητες, που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε πριν μερικούς μήνες» σημείωσε η κ. Αραμπατζή.

Κάνοντας αναφορά στην πανδημική κρίση τόνισε ότι η Κυβέρνηση διέθεσε μέχρι τώρα  περισσότερα  από 450 εκατ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα για την αντιμετώπιση της απώλειας εισοδήματος κάθε αγρότη, κτηνοτρόφου, μελισσοκόμου, αλιέα, που έχει αποδεδειγμένα πληγεί από την υγειονομική κρίση.

 

«Ποιοτικά και μοναδικά τα σερραϊκά προϊόντα»

Ιδιαίτερα για τις Σέρρες, η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε το εντυπωσιακά πλούσιο παραγωγικό ψηφιδωτό του Νομού και το χαρακτήρισε  ως ένα «δυναμικό μείγμα κτηνοτροφικής και φυτικής παραγωγής», τονίζοντας πως οι Σέρρες έχουν ηγετική θέση στην παραγωγή βάμβακος, αραβόσιτου και ενεργειακών καλλιεργειών, γεγονός, που δίνει μια ικανή εισοδηματική ενίσχυση την ίδια στιγμή που, όπως  υπογράμμισε το 8,5 % του ρυζιού της χώρας, το 7,5% των καρπών με κέλυφος παράγονται στις Σέρρες, 17 από τα 24 οινοποιεία των Σερρών παράγουν κρασιά ΠΓΕ ενώ στις Σέρρες και την λίμνη Κερκίνη εκτρέφεται σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα η ελληνική Βουβαλοτροφία!

Μιλώντας για τα ξεχωριστά σερραϊκά προϊόντα,  η Υφυπουργός αναφέρθηκε στη φέτα ΠΟΠ, που παράγεται και στις Σέρρες, υποστηρίζοντας ότι η δυναμική του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος στην περιοχή μπορεί να εκτοξεύσει την παραγόμενη ποσότητα καλωντας τους Σερραίους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τους πόρους για την Εμπορία και Μεταποίηση δίνοντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν και όχι στο εμπόρευμα ενώ στη συζήτηση έβαλε και την ανάγκη αξιοποίησης της δυνατότητας παραγωγής κασεριού ΠΟΠ.

Η κ. Αραμπατζή έθεσε στην ατζέντα της συζήτησης την διερεύνηση της δυνατότητας πιστοποίησης κάποιων προϊόντων – που απασχολούν συχνά το δημόσιο διάλογο- όπως το ρύζι Καρολίνα Σερρών, τα φυστίκια Αμμουδιάς, τα βουβαλίσια προϊόντα οι μπακάλικες πιπεριές κ.α. και έθεσε εαυτόν στην διάθεση των φορέων για τον «δρόμο της αναγνώρισης» ενώ εξήρε τα σερραϊκά κρασιά, την πατάτα Ορεινής και Βροντούς, τα ελαιόλαδα και τις ελιές.

«Η πρωτοβουλία μου εδώ στις Σέρρες έχει στόχο να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας διαδρομής, με επίκεντρο το Νομό Σερρών και τα προϊόντα του Αγροδιατροφικού Τομέα και μεγάλους πρωταγωνιστές όλους εσάς, τους ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου» είπε προς τους συμμετέχοντες, ξεκαθαρίζοντας πως αποφεύγοντας συνειδητά τα ατάκτως ερριμμένα «θα», εκφράζει την πίστη πως το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο των Σερραϊκών ΠΟΠ και ΠΓΕ/ΕΠΙΠ αξίζει να είναι πολύ μεγαλύτερο και μπορεί να διευρυνθεί, αν καταβληθεί μία συλλογική προσπάθεια.» Γι’ αυτό και δρομολογεί τη σύσταση μίας Ομάδας Εργασίας, η οποία θα έχει αντικείμενο την ευόδωση του στόχου, που θα επιλεγεί.

 

ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ: «Είμαστε εδώ, δίπλα στον παραγωγό»

Την πρόθεση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ να συνδράμει αποφασιστικά  σ’ αυτή την κατεύθυνση τον Νομό Σερρών εξέφρασε ο Πρόεδρός του κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, για τη μελέτη και υποβοήθηση σύνταξης των σχετικών φακέλων.

Η υποστήριξη σ’ αυτή την κατεύθυνση ήταν άλλωστε και ο λόγος που οι  επιστήμονες και τεχνοκράτες του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ όπως ο Δ/νων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο Γενικός Δ/ντής Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος & Κρέατος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Ευστράτιος  Νικόλαου, η Προϊσταμένη του Τμήματος ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας & Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ, κ. Σοφία Μανανά και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αμπέλου, Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών της Γεν. Δ/νσης Αξιοποίησης & Τεχνολογίας Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ,  κ. Διονύσης  Γραμματικός,  βρέθηκαν στις Σέρρες για τη συγκεκριμένη ημερίδα, προκειμένου να ενημερώσουν, να εξηγήσουν και να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα των παραγωγών σχετικά με την πιστοποίηση των προϊόντων.

Την πρωτοβουλία αυτή της κ. Αραμπατζή για τη διοργάνωση της ημερίδας εξήραν τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος και οι Δήμαρχοι Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, Σιντικής κ. Φώτης Δομουχτσίδης, Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, Ηράκλειας  κ. Γιώργος Κουτσάκης, Νέας Ζίχνης κ. Παντελής Μπόζης, Εμμανουήλ Παππά κ. Δημήτρης Νότας με τον Δήμαρχο Σερρών να κάνει λόγο για μια υπέροχη ημερίδα, που με τη δομή και την οργάνωσή της δίνει το βήμα και την ευκαιρία στους παραγωγούς και επιχειρηματίες να προχωρήσουν.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν τόσο οι παραγωγοί και μεταποιητές ΠΟΠ προϊόντων όσο και αυτοί, που παράγουν προϊόντα, που εν δυνάμει θα μπορούσαν να αποτελέσουν υποψήφια πιστοποίησης και  στον διάλογο, που ακολούθησε, έλυσαν πολλές απορίες και βρήκαν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Εύσημα στην Κυβέρνηση για την πάταξη των «ελληνοποιήσεων»

Στο πλαίσιο της ημερίδας ιδιαίτερη ήταν η μνεία, που έγινε στην πάταξη των «ελληνοποιήσεων», με παραγωγούς γάλακτος και φέτας, όπως ο κ. Ζαφείρης Κανακάρης να αποδίδουν εύσημα στην Κυβέρνηση, στο ΥΠΑΑΤ και στην αρμόδια Υφυπουργό κ. Αραμπατζή για τους συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους, που συμβάλλουν στην πάταξη του φαινομένου και στην επίτευξη της δικαιούμενης αύξησης της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Η ίδια η Υφυπουργός, μάλιστα, αναφέρθηκε τόσο στο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, που για πρώτη φορά ψηφίστηκε όσο και στο Σχέδιο Ελέγχου, που εφαρμόστηκε από 5 Συναρμόδια Υπουργεία για την αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» το Πάσχα, στο πλαίσιο του οποίου και στον Προμαχώνα, την μεγαλύτερη χερσαία πύλη εισόδου της χώρας, επί 24ωρου βάσεως κλιμάκια Κτηνιάτρων διενεργούσαν ολιστικούς και όχι δειγματοληπτικούς ελέγχους στα εισαγόμενα ζώντα αμνοερίφια, σφάγια και αυγά.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ παρόν στην Ημερίδα

Σημειώνεται, ότι στην ημερίδα τηρήθηκαν με σχολαστικότητα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα, συνεργείο του ΕΟΔΥ κλήθηκε από νωρίς στο σημείο, ώστε όλοι όσοι συμμετείχαν να υποβληθούν σε rapid test πριν εισέλθουν στην αίθουσα, που πραγματοποιήθηκε η ημερίδα.

TAGS: