«Δίνουμε στους πραγματικούς καλλιεργητές τη δυνατότητα γεωργικής εκμετάλλευσης της δημόσιας αγροτικής γης της χώρας»

“Με την ενεργοποίηση του ν. 4061/2012”

Στην ενεργοποίηση του Νόμου 4061/2012 ( άρθρα 4-11) ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πραγματικούς καλλιεργητές, αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας να κάνουν χρήση της δημόσιας αγροτικής γης αναφέρθηκε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή απαντώντας στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη.

«Εμείς, επειδή πραγματικά έχουμε σχέδιο και επειδή πραγματικά είμαστε ουσιαστικά και δίπλα στις ανάγκες του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας, δεν θα μπούμε στη λογική των παρατάσεων αλλά θα εφαρμόσουμε το Νόμο και θα τους δώσουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την αγροτική γη της χώρας και με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, με στόχο τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων τους, την αύξηση της ζητούμενης ανταγωνιστικότητας, την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου» υπογράμμισε η κ. Αραμπατζή και εξέφρασε την έκπληξή της για το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ να «κουνά το δάχτυλο» στη σημερινή Κυβέρνηση, όταν επί 4,5 χρόνια με την πολιτική τους στο θέμα της διαχείρισης της δημόσιας αγροτικής γης, υπονόμευσαν ουσιαστικά την παραχώρηση των εκτάσεων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τόνισε μάλιστα πως είναι ακόμη παραδοξότερο να «εγκαλεί» την νέα Ηγεσία ο κ. Κόκκαλης, καθώς ο ίδιος διετέλεσε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στα έργα και τις ημέρες αυτής της προβληματικής και πλημμελούς διακυβέρνησης.

«Μας ρωτάτε τί θα κάνουμε με την παραχώρηση της δημόσιας αγροτικής γης και με τον ν. 4061/2012 ενώ θα έπρεπε να απολογηθείτε για τα πεπραγμένα σας επί τεσσεράμισι χρόνια;» είπε χαρακτηριστικά.

Η Υφυπουργός έκανε λόγο για «μνημείο κακοδιαχείρισης» από πλευράς Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία κινήθηκε αφενός στη λογική των αέναων παρατάσεων των ήδη εγκατεστημένων παραχωρησιούχων αφετέρου στον «στραγγαλισμό» της διαδικασίας παραχώρησης του Ν. 4061/2012, αποκλείοντας ουσιαστικά χιλιάδες ενδιαφερόμενους από τη χρήση της αγροτικής γης.

«Με εντυπωσιάζετε, πραγματικά, με τον τρόπο, που δείχνετε να ξεχνάτε τα έργα και τις ημέρες σας και με πομπώδες ύφος καταγγέλλετε αυτά για τα οποία πρέπει να απολογηθείτε για την αβελτηρία και την ολιγωρία σας! Δώσατε τέσσερις παρατάσεις και επιπλέον  “βραχυκυκλώσατε” το σύστημα παραχώρησης μιας δημόσιας γης που αριθμεί πλέον του 1,5 εκ στρεμμάτων με αποτέλεσμα να σωρεύσετε στα τμήματα πολιτικής γης των Περιφερειών της χώρας ένα μεγάλο αριθμό αιτημάτων, αγροτών και κτηνοτρόφων, που αιτούνταν την παραχώρηση γης μικρότερης μεν από 100 στρέμματα, η οποία βρισκόταν όμως σε αγροτεμάχιο έκτασης μεγαλύτερης από 100 στρέμματα, προκειμένου να ασκήσουν ή να μεγαλώσουν, για να κάνουν βιώσιμη την αγροτική τους εκμετάλλευση. Και αυτό έγινε με εντολή του τότε Υπουργού σας κ. Βαγγέλη Αποστόλου προς τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας να μην προχωρούν σε τμηματικές παραχωρήσεις -άρα ουσιαστικά να μην παραχωρούν εκτάσεις» δήλωσε η Σερραία Υφυπουργός, λέγοντας μάλιστα: «Αυτά δεν τα λέω εγώ κύριε Κόκκαλη, τα λέει ο μετέπειτα Υπουργός σας ο κ. Αραχωβίτης σε απάντησή του στις 07/12/2018 απαντώντας σε τότε σχετική ερώτησή μου (22/10/2018)».

Η κ. Αραμπατζή στηλίτευσε την αφερεγγυότητα του κ. Αραχωβίτη, που στις 9 Οκτωβρίου 2018 δήλωνε δημοσίως ότι θα εφαρμόσει το Ν. 4061/2012 και έξι μήνες μετά με το Ν. 4610/2019 έδωσε μία ακόμη παράταση.

Η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή η πολιτική των 4,5 χρόνων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτός του ότι αποστέρησε από τους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας το δικαίωμα αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης, αποστέρησε το ελληνικό δημόσιο από έσοδα και δέσμευσε εκτάσεις αναγκαίες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Η Υφυπουργός με αφορμή τις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενο της ερώτησής του για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης , δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εγκληματική πολιτική της απελθούσας Κυβέρνησης, που λειτούργησε ως ο «νεκροθάφτης» αυτού του εθνικού στόχου, με την ολιγωρία και την αδιαφορία που επέδειξε, χάνοντας 4,5 πολύτιμα χρόνια και «διακυβεύοντας τα δικαιώματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων ενόψει της κρισιμότατης διαπραγμάτευσης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υπό την απειλή της απόλυτης εξωτερικής σύγκλισης των στρεμματικών ενισχύσεων, που βρίσκεται όλο και πιο ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης και που όταν τεκταίνονταν οι πρώτες κρίσιμες συζητήσεις εσείς, και η πολιτική σας ηγεσία “σφύριζε” αδιάφορα».

«Για μας η εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης αποτελεί στρατηγική επιλογή και το κεφαλαιώδες αυτό έργο θα το ολοκληρώσουμε έγκαιρα», είπε κλείνοντας.

 

 

 

TAGS: