Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού

 

Πόνος, γνώση αλλά και διδάγματα από τον ξεριζωμό των προγόνων μας

 

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή την Κυριακή (15/9), στις εκδηλώσεις μνήμης, που πραγματοποιήθηκαν στις Σέρρες, για τη Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Η 14η Σεπτεμβρίου, θεσμοθετημένη από το 1998 ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού φέρνει στον νου όλων μας, κάθε χρόνο, την εθνική καταστροφή, που βίωσε ο ελληνισμός το 1922, όταν η θηριωδία του κεμαλικού στρατού ξερίζωσε κάθε τι ελληνικό από τα παράλια της Μικρασίας.

Η Υφυπουργός, μετά την κατάθεση στεφάνου προς τιμήν της θυσίας και του διωγμού των προγόνων μας Μικρασιατών, δήλωσε:

«Η 14η Σεπτεμβρίου κουβαλά στο διάβα των δεκαετιών βαριά ιστορική μνήμη, πόνο, γνώση αλλά και διδάγματα. Πόνο για τους χιλιάδες κατοίκους της Μικράς Ασίας, που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Ιστορική μνήμη για τον σωβινισμό και τις τουρκικές αγριότητες αλλά και για τον ξεριζωμό από τις προαιώνιες, πατρογονικές εστίες, χιλιάδων αδελφών Ελλήνων. Γνώση για τα σημαντικά, που πρόσφεραν οι Μικρασιάτες με την ευφυΐα και το μεράκι τους στην οικονομία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας μας. Και διδάγματα για την ανάγκη ενότητας όλων των Ελλήνων απέναντι σε κάθε εξωτερική πρόκληση και απειλή απ’ όπου και αν προέρχεται».

TAGS: