Κτηνοτροφία, Αλιεία και Τρόφιμα στις αρμοδιότητες της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Φ.Αραμπατζή

Οι αρμοδιότητες της Ζωικής Παραγωγής, της Αλιείας,  των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Ελέγχου των Τροφίμων ανατέθηκαν στην Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή με το ΦΕΚ, που εκδόθηκε στις 29 Ιουλίου 2019.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, στην Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανατίθεται:

  • Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής
  • Η Γενική Διεύθυνση Αλιείας
  • Η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων

και από την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας:

  • Η Διεύθυνση Ζωικών Γενετικών Πόρων και Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων
  • Η Διεύθυνση Συστημάτων Εκτροφής Ζώων
  • Η Διεύθυνση Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών

καθώς και η εποπτεία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.).

Πέραν της σημασίας του κλάδου της Αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών λόγω του ισχυρού εξαγωγικού τους χαρακτήρα (πρώτο εξαγωγικό αγροτικό προϊόν το 2017, δεύτερο εξαγωγικό αγροτικό προϊόν το 2018 ) στην κ. Φωτεινή Αραμπατζή ανατίθεται ο ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας της Κτηνοτροφίας. Ένας τομέας, που με τους καταστροφικούς χειρισμούς της απελθούσας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε σε μία πρωτοφανή κρίση, καθώς η φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή, η εκτόξευση του κόστους παραγωγής, η υποαξιοποίηση των κονδυλίων του ΠΑΑ και το «πάρτι» των ελληνοποιήσεων «γονάτισαν», κυριολεκτικά, τον κλάδο και ιδίως τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας. Ένας κλάδος με μεγάλη δυνητική δυναμική, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει σε αναφορές της η Υφυπουργός, ένας κλάδος με σημαντικό αποτύπωμα στο Νομό Σερρών.

Στο χαρτοφυλάκιο της Υφυπουργού συμπεριλαμβάνεται και η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκήσιμων γαιών της χώρας, αρμοδιότητα μεγάλης σημασίας για τα δικαιώματα και τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων μας, ειδικά ενόψει της νέας ΚΑΠ, για τα οποία δυστυχώς επί 4,5 χρόνια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκλητικά κωλυσιεργούσε, δίνοντας απανωτές παρατάσεις.

Ιδιαίτερης βαρύτητας και ο δυναμικός κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων, που συγκαταλέγεται στους βασικούς πυλώνες της ελληνικής μεταποίησης  αλλά και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, καθώς αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας.

Η κ. Αραμπατζή μέσα από τους προσωπικούς της λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη, που έδειξε στο πρόσωπό της, αναθέτοντάς της ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο.

 

TAGS: