Την οικονομική στήριξη της θεατρικής ομάδας του 5ου Γυμνασίου Σερρών

ζητά από το ΥΜΑΘ η Φ. Αραμπατζή

Για να μπορέσει να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων Αρχαίου Δράματος, στις Συρακούσες

Την οικονομική στήριξη του 5ου Γυμνασίου Σερρών ζητά με επιστολή της προς την Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης η βουλευτής Σερρών της ΝΔ κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, προκειμένου να συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων Αρχαίου Δράματος.

Η θεατρική ομάδα του 5ου Γυμνασίου έχει επιλεγεί να εκπροσωπήσει τη χώρα μας και να παρουσιάσει το έργο «Ελένη» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο Palazzolo Acreide των Συρακουσών, ωστόσο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο σύνολο των εξόδων της αποστολής.

Αυτό που τονίζει η βουλευτής είναι ότι ενώ το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης κατά παράδοση χρηματοδοτεί Πολιτιστικούς Συλλόγους και φορείς, αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα του 5ου Γυμνασίου, γεγονός που δημιουργεί δυσάρεστους συνειρμούς, κυρίως γιατί έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για «μοιρασιά δημοσίου χρήματος» (επιχορήγηση 43 συλλογικοτήτων και ομάδων με 210.000 ευρώ κατά τη θητεία της κ. Νοτοπούλου) και πρόσφατα για «επιχορήγηση ημετέρων».

Εκφράζοντας την ελπίδα πως ο αποκλεισμός αυτός δεν έχει σχέση με «υποκειμενικά» κριτήρια, η κυρία Αραμπατζή ζητά από την Υφυπουργό να συνδράμει μια δράση όπως αυτή του 5ου Γυμνασίου Σερρών, η οποία αφενός υπηρετείται με πολύ μεράκι και πολλή αγάπη και αφετέρου προάγει τα ελληνικά ιδεώδη και τον Πολιτισμό μας στο εξωτερικό.

Αναλυτικά, η επιστολή της κυρία Αραμπατζή έχει ως εξής:

Φωτεινή Αραμπατζή
Βουλευτής Σερρών – ΝΔ

11/4/2019

Προς

την Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης
Κα Ελευθερία Χατζηγεωργίου

Θέμα: «Απογοήτευση στο 5 Γυμνάσιο Σερρών, που έχει διακριθεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων Αρχαίου Δράματος»

Κυρία Υφυπουργέ,

Απογοήτευση κυριαρχεί στη θεατρική ομάδα του 5ουΓυμνασίου Σερρών, η οποία έχει διακριθεί να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων Αρχαίου Δράματος, που λαμβάνει χώρα στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο Palazzolo Acreide των Συρακουσών μεταξύ 11 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2019.

Και αυτό γιατί ενώ κατάφεραν να πετύχουν μία σημαντική διάκριση, που τιμά το Σχολείο τους αλλά και τον τόπο μας, τις Σέρρες, ωστόσο αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα της σημαντικής αυτής αποστολής.

Ως γνωστόν, το Υπουργείο σας κατά παράδοση χρηματοδοτεί Πολιτιστικούς Συλλόγους και φορείς, με στόχο την οργάνωση, την ενίσχυση και την ανάπτυξη δράσεων, που προάγουν τον Πολιτισμό, «δίνοντας πνοή στα όνειρα και τις ζωές των νέων ανθρώπων», όπως αναφέρατε και εσείς χαρακτηριστικά στην εκδήλωση του ΥΜΑ-Θ, για την παρουσίαση των 43 συλλόγων και φορέων, που επιλέχθηκαν να λάβουν τη στήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι παρότι το 5ο Γυμνάσιο αιτήθηκε χρηματοδότησης από το Υπουργείο σας, για μια δράση τόσο σημαντική και αξιόλογη, εντούτοις έλαβε αρνητική απάντηση.

Όταν μάλιστα το Υπουργείο σας έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για «μοιρασιά δημοσίου χρήματος» (επιχορήγηση 43 συλλογικοτήτων και ομάδων με 210.000 ευρώ από την προκάτοχό σας κ. Νοτοπούλου) και επί των ημερών σας, για «επιχορήγηση ημετέρων» η άρνησή σας στο συγκεκριμένο αίτημα του 5ου Γυμνασίου δημιουργεί δυσάρεστους συνειρμούς.

Επειδή, σε καμία περίπτωση, δεν θέλουμε να θεωρήσουμε ότι ο αποκλεισμός αυτός έχει σχέση με «υποκειμενικά» κριτήρια, παρακαλούμε για την συνδρομή του Υπουργείου σας.

Σας ενημερώνουμε μάλιστα ότι στις Σέρρες έχει ξεκινήσει μία «εκστρατεία» στήριξης των μαθητών, προκειμένου να υλοποιηθεί το ταξίδι τους στις Συρακούσες, για το οποίο οι ίδιοι θα καταβάλουν την αξία των εισιτηρίων, δεν μπορούν όμως να καλύψουν το κόστος της μετακίνησης και της εκεί διαμονής τους.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της θεατρικής ομάδας του 5ουΓυμνασίου Σερρών έχουν μία σημαντική αποστολή: να παρουσιάσουν το έργο «Ελένη», που συμβολικά είναι ένα αντιπολεμικό δράμα και χάρη σε αυτούς θα ακουστεί ο ελληνικός λόγος και τα μηνύματα, που μπόλιασε στο έργο του ο αρχαίος τραγικός ποιητής Ευριπίδης, στη γη των Συρακουσών.

Επιβάλλεται, λοιπόν, τέτοιες δράσεις, οι οποίες αφενός αναλαμβάνονται με πολύ μεράκι και πολλή αγάπη για το αντικείμενο από τις σχολικές μας κοινότητες αφετέρου υπηρετούν και προάγουν τα ελληνικά ιδεώδη και τον Πολιτισμό μας, να τυγχάνουν της ανάλογης στήριξης, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν εκπροσωπούν τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Γι’ αυτό και με την παρούσα σας καλώ να αναλάβετε τις προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε η θεατρική ομάδα του 5ου Γυμνασίου Σερρών να μπορέσει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων Αρχαίου Δράματος, στις Συρακούσες.