Ενδεχόμενο για τη μείωση των πλεονασμάτων άφησε ο Π. Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση της Φωτεινής Αραμπατζή

Ούτε Κουβέντα για τη μη μείωση του αφορολόγητου, που η Κυβέρνηση διαφημίζει

Ανοιχτό ενδεχόμενο να μειωθούν στο μέλλον τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, που συμφώνησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές άφησε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή Σερρών της ΝΔ κυρίας Φωτεινής Αραμπατζή.

Η κυρία Αραμπατζή έθεσε το ζήτημα μείωσης των υπερπλεονασμάτων, που αποτελεί πάγια θέση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη από 3,5 τουλάχιστον στο 2%.

Όπως ανέφερε: «Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού, Λαϊκού κόμματος ο κ. Βέμπερ σε τοποθέτηση του εδώ στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες ανέφερε πως η Ευρώπη θα μπορούσε μελλοντικά να συζητήσει την μείωση του υπερπλεονάσματος, αν η νέα κυβέρνηση της χώρας ασχοληθεί με την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Εσείς υιοθετείτε αυτή την άποψη; Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές, εφόσον εκλεγεί ο κ. Βέμπερ στην ηγεσία της Ευρωπαΐκής Επιτροπής θα στηρίξουν αυτή την θέση για μείωση του υπερπλεονάσματος; Εάν εκλεγεί ,όπως φαντάζομαι εσείς ελπίζετε, ο κ. Τίμερμανς θα έχει την ίδια άποψη με τον κ. Βέμπερ ως προς την μείωση του πλεονάσματος;».

Ο κ. Μοσκοβισί από πλευράς του τόνισε: «Υπάρχει μια συγκεκριμένη ερώτηση στην οποία θα ήθελα να απαντήσω, η παρατήρηση που έκανα χθες και την αναφέρατε κυρία εκπρόσωπε της Ν.Δ., όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τη μείωση από το 5% στο 2% κ.λπ. Είπα ότι όντως, “pacta sunt servanda”, οι συμφωνίες είναι για να γίνονται σεβαστές, όμως, να σας πω ότι το πλεόνασμα αυτό δεν τον πρότεινε η Κομισιόν. Το επέβαλε το Δ.Ν.Τ και το δέχθηκε η ελληνική Κυβέρνηση.

Η Κομισιόν πάντοτε πίστευε ότι τα πλεονάσματα μπορεί να ήταν πιο χαμηλά, ανά πάσα στιγμή, άλλοι όμως τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά στα πλαίσια της συμφωνίας του Eurogroup, του Ιουνίου. Πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες που έχουν αναληφθεί, κάποια στιγμή όμως, διότι αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά, θα πρέπει να μειωθούν, όμως θα πρέπει να γίνει αυτό μέσα στα πλαίσια συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν».

Ο Πιερ Μοσκοβισί, ωστόσο, δεν απάντησε στο ερώτημα της Σερραίας βουλευτή, που αφορούσε στο ζήτημα της μη περικοπής του αφορολόγητου, που διαφημίζουν οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας κ.κ. Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου, μέτρο, που επίσης ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η κυρία Αραμπατζή ανέφερε ότι κατά την προηγούμενη παρουσία του στην ίδια Επιτροπή, τον περασμένο Ιούλιο, είχε μιλήσει με ιδιαιτέρως θετικά λόγια για την Κυβέρνηση και την πολιτική που ασκεί, μέχρι παρεξηγήσεως.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι είχε αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα και για τη μη εφαρμογή του μέτρου περικοπής των συντάξεων μέτρο, που ευτυχώς για τους Έλληνες συνταξιούχους, όπως είπε η κυρία Αραμπατζή, τελικά δεν εφαρμόστηκε αν και είχε ψηφιστεί από την παρούσα Κυβέρνηση»

Ενώ δεν δίστασε να αναφέρει:

«Πολλοί αναλυτές στον ευρωπαϊκό Τύπο, τότε Κύριε Επίτροπε, συνέδεσαν αυτήν την υποχώρηση των εταίρων μας από την πάγια θέση ότι “οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται” με την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, εθνικά επιζήμιας για τη ΝΔ, έστω και αν δημοσίως κάτι τέτοιο φυσικά διαψεύδεται από τους ευρωπαίους αξιωματούχους. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω αρχικά, εάν η Ευρώπη θα συναινέσει στην ακύρωση και του δεύτερου μέτρου, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν 2 χρόνια και αφορά στην μείωση του αφορολόγητου».

Η Σερραία βουλευτής ζήτησε ακόμη μια ξεκάθαρη απάντηση για τη θέση των εταίρων μας και τη δική του, όσον αφορά στη νομοθέτηση 120 δόσεων σε όσους χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία ενώ ζήτησε την εκτίμηση του Πιέρ Μοσκοβισί για το πότε η Ελλάδα θα αποκτήσει επιπλέον βαθμούς ελευθερίας σε σχέση με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και την μετάβαση στην κανονικότητα.

«Τον Ιούλιο είχατε πει ότι “το πρόγραμμα μεταμνημονιακής επιτήρησης δεν είναι τέταρτο μνημόνιο και πως η Ελλάδα γίνεται και πάλι κανονική χώρα. Και προσθέτατε “Δεν ζητούμε νέες μεταρρυθμίσεις, δεν έχουμε εποπτεία τύπου τρόικας”.

Σήμερα, έξι μήνες μετά, η Κομισιόν απειλεί να παγώσει την δόση του ενός δισεκατομμυρίου στη χώρα, λόγω μη ολοκλήρωσης προαπαιτούμενων. Αυτό συνιστά μια κανονικότητα στη χώρα;».