Ανεξήγητη και ανησυχητική η καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ

Εκτός συνδεδεμένης οι βαμβακοπαραγωγοί της Μονοκκλησιάς και 2.000 παραγωγοί σε όλη  τη χώρα

Την ανεξήγητη και συνάμα ανησυχητική καθυστέρηση, που σημειώνεται φέτος στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) φέρνει με Ερώτησή της στη Βουλή η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Όπως αναφέρει προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, δυστυχώς Υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ τηρούν σιγήν ιχθύος και αρκούνται σε διαρροές για διάφορες ημερομηνίες, την ώρα, που όλοι οι εμπλεκόμενοι (στελέχη Συνεταιρισμών και Πύλες Υποδοχής Δηλώσεων) δηλώνουν καθόλα έτοιμοι.

Η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι η καθυστέρηση, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τεχνικό ζήτημα, συνδέεται προφανώς με την ολιγωρία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να επιλύσει προβλήματα, που είχαν ανακύψει και συνεχίζουν να χρονίζουν, επιφορτίζοντας τους παραγωγούς και κάθε εμπλεκόμενο.

Προβλήματα, που ανακύπτουν από τη λήξη της άτυπης παράτασης ενός έτους για τη μη υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ στα δηλωθέντα αγροτεμάχια, που αποτελούν τη βάση ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και την επικράτηση «θολού τοπίου» παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις, καθώς και τις συνέπειες από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Συνέπειες που οδηγούν χιλιάδες αγρότες αμφισβητούμενων αγροτικών εκτάσεων να μην μπορούν να τα δηλώσουν, παρότι κατέχουν νόμιμο τίτλο του ελληνικού δημοσίου.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στα αγροτεμάχια που έχουν χαρακτηριστεί ως «δασικά» ή «χορτολιβαδικά» με αποτέλεσμα να μην επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Γι’ αυτό η Σερραία Βουλευτής ζητά την έκδοση Οδηγίας από τα Δασαρχεία, για τον αποχαρακτηρισμό των εν λόγω κληροτεμαχίων, στα οποία οι ιδιοκτήτες έχουν ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Η κυρία Αραμπατζή ζητά από το ΥΠΑΑΤ ξεκάθαρες και συγκεκριμένες απαντήσεις για το πότε επιτέλους θα ανοίξει η βάση για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, πώς θα αντιμετωπιστεί και φέτος το ζήτημα του ΑΤΑΚ και πότε θα εκδοθεί από τα Δασαρχεία η απαιτούμενη Οδηγία, ώστε να γνωρίζει ο παραγωγός εάν δηλώσει το κληροτεμάχιό του στην ΕΑΕ 2019.

Παράλληλα, με ταυτόχρονη Ερώτησή της στο ίδιο Υπουργείο, θέτει το πρόβλημα της μη καταβολής της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι (συνδεδεμένη), στους πληγέντες από ακραία καιρικά φαινόμενα βαμβακοπαραγωγούς της Κοινότητας Μονοκκλησιάς του Δήμου Σερρών, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, εξ αιτίας της μη καταγραφής των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Ζητά, λοιπόν, απάντηση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, πότε σκοπεύει να επιλύσει τα τεχνικά ζητήματα, που έχουν προκύψει, ώστε οι εν λόγω παραγωγοί να συμπεριληφθούν στην επόμενη πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναλυτικά, οι κατατεθείσες Ερωτήσεις έχουν ως εξής:


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

2/4/2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κον Σταύρο Αραχωβίτη

Θέμα: «Ανεξήγητη και ανησυχητική η καθυστέρηση λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης για την υποβολή των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης»

Κύριε Υπουργέ,

Ανεξήγητη καθυστέρηση παρατηρείται φέτος στο άνοιγμα της ηλεκτρονικής πύλης για την υποβολή των δηλώσεων της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το 2019, όταν το 2018 είχε ενεργοποιηθεί από τις 23/2/2018.

Την ώρα, που όλοι οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν έτοιμοι (στελέχη Συνεταιρισμών και Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων ) ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο σιωπούν ανεξήγητα αρκούμενοι σε διαρροές. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραπέμπει στο Υπουργείο ενώ κύκλοι του Υπουργείου αφήνουν να διαρρέουν διάφορες ημερομηνίες.

Βεβαίως η μη έναρξη της υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ από τη στιγμή, που δεν υπάρχει κάποιο τεχνικό ζήτημα, συνδέεται προφανώς και με μια σειρά προβλημάτων, που προέκυψαν και θα προκύψουν και τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, επί διακυβέρνησής σας, δεν φρόντισαν να λύσουν.

Με δεδομένο ότι:

Εξέπνευσε η παράταση ενός έτους για την μη υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ στα δηλωθέντα αγροτεμάχια, που θα χρησιμοποιήσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων
Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις ότι το θέμα θα λυθεί, αυτό παρέμεινε χωρίς λύση αφήνοντας στον αέρα εκατοντάδες αγρότες
Η κύρωση δασικών χαρτών έχει δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων σε πολλούς αγρότες, οι οποίοι βλέπουν αγροτεμάχια ,που χρησιμοποιούσαν για χρόνια, με τίτλο του ελληνικού δημοσίου να χαρακτηρίζονται ως δάση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν
Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται με τα κληροτεμάχια, δηλαδή αγροτεμάχια που έχουν δοθεί από το δημόσιο και έχουν χαρακτηριστεί δασικά ή χορτολιβαδικά με αποτέλεσμα να μην επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Για τα αγροτεμάχια αυτά, στα οποία οι παραγωγοί δεν υπέβαλαν αντιρρήσεις -διαδικασία που κακώς δεν εντασσόταν στα πρόδηλα σφάλματα και υπήρχε η καταβολή παραβόλου- αναμένεται από το Δασαρχείο Οδηγία για τον αποχαρακτηρισμό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια το Δασαρχείο δεν μπορεί να υποβάλει δήλωση στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, αφού δεν έχει την ιδιοκτησία γι’ αυτά τα αγροτεμάχια, καθώς υπάρχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς από τους ιδιοκτήτες τους. Αποτέλεσμα, τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια να μην μπορούν να δηλωθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ούτε και να μπορεί να γίνει έγκριση επέμβασης ή αίτημα εξαγοράς από τους ιδιοκτήτες τους, αφού με ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς τούς ανήκουν.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1.Πότε θα ξεκινήσει επιτέλους η υποβολή αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης;
2.Πώς θα αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τα προβλήματα που ανακύπτουν με τον ΑΤΑΚ και τους δασικούς χάρτες;
3.Πότε θα εκδοθεί η προαναφερόμενη, από τα Δασαρχεία, Οδηγία για να γνωρίζει ο παραγωγός εάν δηλώσει το κληροτεμάχιο του στην ΕΑΕ 2019; Εάν δεν εκδοθεί αμέσως ο παραγωγός πρέπει να δηλώσει άλλη έκταση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του, δηλαδή να επιβαρυνθεί με το κόστος της εκμίσθωσης νέου αγροτεμαχίου. Επιπλέον πρέπει να αλλάξει το πλάνο της εκμετάλλευσής του, δηλαδή τα ποσοστά της διαφοροποίησης, υποχρεωτικής αγρανάπαυσης κλπ.

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή
Βουλευτής Σερρών ΝΔ

 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

02/04/2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Σταύρο Αραχωβίτη

Θέμα: «Εκτός της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι, όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί της Κοινότητας Μονοκκλησιάς του Δήμου Σερρών, λόγω υπαιτιότητας του ΥΠΑΑΤ»

Κύριε Υπουργέ,

Η βαμβακοκαλλιέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή των Σερρών. Μάλιστα ανήλθε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στα 255.000 στρέμματα το 2018, ενώ η πρόβλεψη για τις εκτάσεις στο Νομό για το 2019 είναι να φτάσουν τα 300.000 στρέμματα.

Δυστυχώς, λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου, οι βαμβακοπαραγωγοί ολόκληρης της Κοινότητας Μονοκκλησιάς του Δήμου Σερρών δεν έχουν λάβει την ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι, ύψους 70 Ευρώ περίπου ανά στρέμμα, σύμφωνα με το άρθρο 58 του κανονισμού (ΕΚ) 1307/2013, γιατί για λόγους ανωτέρας βίας, δεν κάλυψαν την ποσότητα που αντιστοιχεί στην ελάχιστη απόδοση της σχετικής ζώνης και τα σχετικά πορίσματα του ΕΛΓΑ δεν έφθασαν εγκαίρως στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δεδομένου ότι:

  • Οι λόγοι ανωτέρας βίας, που ήταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, έχουν πλήρως επιβεβαιωθεί από τον αρμόδιο φορέα, εν προκειμένω από τον ΕΛΓΑ,
  • Συνεπώς η ελάχιστη απόδοση μπορεί να μειωθεί, εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω επιβεβαιωμένοι λόγοι,
  • Οι παραγωγοί στερούνται πολύτιμους πόρους για την αγορά σπόρου και εφοδίων της νέας καλλιεργητικής περιόδου, χωρίς δικιά τους υπαιτιότητα αλλά λόγω κακής συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων οργανισμών, δηλαδή του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ,
  • Παρόμοιος αποκλεισμός από την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης υπήρξε σε 2000, περίπου, παραγωγούς σε όλη τη χώρα

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Πότε σκοπεύετε να επιλύσετε τα τεχνικά ζητήματα που έχουν προκύψει, ώστε να συμπεριληφθούν οι βαμβακοπαραγωγοί της Μονοκκλησιάς Σερρών και ολόκληρης της χώρας στην επόμενη πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή
Βουλευτής Σερρών ΝΔ