Τον διπλασιασμό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ζητά εκ νέου η Φωτεινή Αραμπατζή

..από τον Υπουργό Οικονομικών, με σχετική Ερώτηση, που συνυπέγραψε

Την απόλυτη ανάγκη να διπλασιαστεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, από τα 60 στα 120 εκατ. Ευρώ και να επανέλθουν τα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης, που ίσχυαν το 2014, ζητά η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή και 72 συνάδελφοί της από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, συνυπογράφοντας σχετική Ερώτηση με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ τονίζουν ότι τη φετινή χρονιά, οι ήδη εξουθενωμένοι οικονομικά πολίτες, θα κληθούν να «χρυσοπληρώσουν» το πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμή, που θα αγγίζει το 1,15 ευρώ το λίτρο, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών αλλά κυρίως λόγω των εξοντωτικών φόρων, που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αντιθέτως υπενθυμίζουν  ότι το 2014, η προηγούμενη κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία μείωσε κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και διατήρησε την καταβολή επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, ύψους 0,35 ευρώ το λίτρο, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, προκαταβάλλοντας το 25% του επιδόματος.

Στον αντίποδα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:

  • Αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 22% και τον ΦΠΑ στο 24% εκτοξεύοντας την τιμή του.
  • Μείωσε αρχικά το επίδομα θέρμανσης από τα 0,35 ευρώ το λίτρο, στα 0,25 ευρώ το λίτρο και στη συνέχεια στο 0,125 ευρώ το λίτρο.
  • Μείωσε κατά 50% τον αριθμό των δικαιούχων θεσπίζοντας «κόφτη» που απέκλειε πολίτες, που λάμβαναν το επίδομα θέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια, λειτουργώντας σε βάρος των πιο αδύναμων πολιτών.

Σημειώνουν δε ότι ο επιβαλλόμενος διπλασιασμός του επιδόματος, με το επιπρόσθετο ποσό των 60 εκατ. Ευρώ, μπορεί να ενταχθεί στη διανομή κοινωνικού μερίσματος και να αντληθεί από τον «δημοσιονομικό χώρο», που υποστηρίζει η Κυβέρνηση ότι υφίσταται. Εναλλακτικά, μπορεί να χορηγηθεί από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για έκτακτη ανάγκη, που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες.

Επομένως, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών να απαντήσει αν θα αποδεχθεί την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ως ένα αυτονόητο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, που περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και στο περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης. Επιπροσθέτως, καλούν τον κ. Τσακαλώτο να ξεκαθαρίσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το πότε θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων, των κριτηρίων χορήγησης και του ύψους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Υπενθυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα η κ. Αραμπατζή είχε ήδη από τις 10 Οκτωβρίου 2018 συνυπογράψει σχετική Ερώτηση, με την οποία και ζητούσε τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και την επαναφορά του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στα προ εποχής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επίπεδα, προκειμένου να προστατευθούν τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών από πρόσθετες δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:


 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον: ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: «Άμεση αύξηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ώστε να το λάβουν περισσότεροι Έλληνες»

Η ψευδεπίγραφη κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –  ΑΝΕΛ αποκαλύπτεται με την στάση της στο θέμα του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης.

Το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία μείωσε κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και διατήρησε την καταβολή επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, ύψους 0,35 ευρώ το λίτρο, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, προκαταβάλλοντας το 25% του επιδόματος.

Από εκεί και πέρα ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και:

1ον) Αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 22% και τον ΦΠΑ στο 24% εκτοξεύοντας την τιμή του.

2ον) Μείωσε αρχικά το επίδομα θέρμανσης από το 0,35 ευρώ το λίτρο, στο 0,25 ευρώ το λίτρο και στη συνέχεια στο 0,125 ευρώ το λίτρο.

3ον) Μείωσε κατά 50% τον αριθμό των δικαιούχων θεσπίζοντας «κόφτη» που απέκλειε ανθρώπους που λάμβαναν το επίδομα θέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια.

Δηλαδή, ο «κόφτης» που έβαλε η κυβέρνηση απέκλεισε πολλούς από τους δικαιούχους, σε βάρος των πιο αδύναμων πολιτών.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή περίοδο ξεκίνησε σήμερα. Οι πολίτες θα κληθούν να το προμηθευτούν σε τιμή που θα αγγίζει το 1,15 ευρώ το λίτρο, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών αλλά και των εξοντωτικών φόρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι αναγκαίος τουλάχιστον ο διπλασιασμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, στα 120 εκατ. ευρώ, επαναφέροντας παράλληλα τα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του 2014. Το επιπλέον ποσό των 60 εκατ. ευρώ μπορεί να ενταχθεί στη διανομή κοινωνικού μερίσματος και να αντληθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που υποστηρίζει η Κυβέρνηση ότι υφίσταται. Εναλλακτικά, μπορεί να χορηγηθεί από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για έκτακτη ανάγκη που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1.  Προτίθεται να κάνει αποδεκτή την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ως ένα αυτονόητο μέτρο δικαιοσύνης που περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και στο περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης;
  2. Πότε θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων, των κριτηρίων χορήγησης και του ύψους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης;