«Προϋπολογισμός συνέπειας λόγων και έργων, προϋπολογισμός ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, ο προϋπολογισμός του 2023»

15/12/2022

«Η Κυβέρνηση έκανε πράξη τον όρο “αξιοπιστία” στην πολιτική και με υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες, έθεσε την πολιτική σοβαρότητα, την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη πάνω από το οποιοδήποτε πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Κι αυτό αποδεικνύεται και στη φετινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023, τον 4ο στη σειρά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που παρά τις συνεχείς προβλέψεις της Αντιπολίτευσης, που κάθε εξάμηνο ανακάλυπταν εκλογές, οδηγεί με ασφάλεια το τιμόνι της χώρας» τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2023 την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου.

Η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση τήρησε και με το παραπάνω τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις, καθώς ο προϋπολογισμός του 2023 συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη και δίνει στην οικονομία και τη χώρα την «ώθηση», που χρειάζεται σε ένα αδιαμφισβήτητα δυσμενές, διεθνές περιβάλλον, το οποίο την επόμενη χρονιά απειλείται με ύφεση.

Αναφερόμενη χαρακτηριστικά σε κάποιες από τις προβλέψεις του Κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 υπογράμμισε ότι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

 • Αύξηση των κύριων συντάξεων κατά 7,75% το 2023 μετά από 12 ολόκληρα χρόνια!
 • Μέτρα, ύψους 8,3 δισ. ευρώ (3,5 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και 4,8 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις), για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους της ενέργειας
 • Μέτρα, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων
 • Νέα, τρίτη, αύξηση του κατώτατου μισθού στους πρώτους μήνες του 2023
 • Μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες
 • Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 1,2 εκατ. εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα
 • Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, υπό όρους αύξησης του μέσου ετήσιου αριθμού εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.

«Σε αυτό το δύσκολο διεθνές περιβάλλον με τις τετράδυμες κρίσεις, όπως η πανδημία, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και η ακραία τουρκική επιθετικότητα, που αυξάνει τις εξοπλιστικές μας ανάγκες, η οικονομία της χώρας μας αποδεικνύεται ισχυρή, έχει εξωστρέφεια και γερές βάσεις ανάπτυξης. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία τριετία η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε 11 φορές παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις, φτάνοντας μία θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Όπως δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι η ανάπτυξη για την χρονιά, που σε λίγο φεύγει, φτάνει το 6%, όταν στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς υγειονομική ή οικονομική κρίση, χωρίς πόλεμο, ο μέσος όρος της ανάπτυξης ήταν 0,1%, δηλαδή μηδέν!». Αναρωτήθηκε μάλιστα: «Φανταστείτε να κυβερνούσατε σήμερα- αλοίμονο- με τόσες κλυδωνιστικές κρίσεις, πόσες σκάλες υπό το μηδέν θα μας είχατε καταδικάσει!»

«Αντιθέτως σήμερα η Ελλάδα σημειώνει ρεκόρ επενδύσεων, που φέρνουν φρέσκο χρήμα στη χώρα και που την τριετία 2020- 2022 αυξήθηκαν περίπου κατά 30%. Κι αυτό δεν το λέμε αυτάρεσκα ή αυθαίρετα εμείς, αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων την επόμενη τριετία» τόνισε η κ. Αραμπατζή.

 

Για το Κατάρ-Gate

Η κ. Αραμπατζή, κάνοντας αναφορά στο βαρύ κλίμα, που έχει διαμορφωθεί σε όλη την Ευρώπη με το Κατάρ-Gate, που κλονίζει και δικαίως, όπως είπε, την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και συνολικά τη ζητούμενη εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, τόνισε ότι «η συγκυρία αυτή πρέπει να μας βρει όλους πολύ καθαρούς στο λόγο μας, πολύ τολμηρούς και πολύ αποφασιστικούς. Ξεκάθαρους και απόλυτους στη διαλεύκανση της υπόθεσης γιατί δυστυχώς παραμονεύουν αντιδημοκρατικές και αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις, που θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την θλιβερή ιστορία για να επαναφέρουν την καραμέλα του “όλοι το ίδιοι είναι” ή του συλλήβδην συνθήματος “κλέφτες πολιτικοί”, που ακουγόταν στην πάνω και στην κάτω πλατεία τα χρόνια των μνημονίων».

Τόνισε μάλιστα ότι πάσης φύσεως γενικεύσεις είναι φασισμός «γιατί ευτυχώς δεν είμαστε όλοι το ίδιο!»

Και με αφορμή κάποιες γενικεύσεις, το τελευταίο διάστημα, που εκπορεύθηκαν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ κατά της Νέας Δημοκρατίας η Σερραία Βουλευτής αναρωτήθηκε γιατί στο ΠΑΣΟΚ «επιχειρείτε με γελοίο τρόπο να χρεώσετε την μέχρι πριν λίγες μέρες Ευρωβουλευτή σας στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας τάχα ότι ήταν δούρειος ίππος της; Για ποιον λόγο άραγε; Για να πείτε ότι οι κλέφτες ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία; Προφανώς μας θεωρείτε όλους λωτοφάγους ή ανόητους. Και δεν θα αναφερθώ μόνο στην παιδική κίνηση του κυρίου Ανδρουλάκη να διαγράψει τα συγχαρητήριά του, μέσω κοινωνικών δικτύων, προς την Εύα Καϊλή, αλλά θα θυμίσω πως η Εύα Καϊλή ήταν στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη, όταν εκείνος διεκδικούσε, πριν λίγα χρόνια, για πρώτη φορά, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενώ ήταν και για πολλά χρόνια μαζί στο Ευρωκοινοβούλιο».

 

«Ξοφλημένος από αντιπολιτευτικό αφήγημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ»

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που μονότονα ακολουθεί μία μίζερη πολιτική να απαξιώνει τα πάντα και να βλέπει παντού καταστροφή και αδιέξοδα η κ. Φωτεινή Αραμπατζή σημείωσε πως η πολιτική του είναι τόσο θλιβερή, όσο και η προχθεσινή δήλωση του κύριου Τσίπρα από τη Λαμία, με αφορμή το Κατάρ-Gate, ότι «η Ελλάδα εξάγει διαφθορά».

«Η Ελλάδα, Κυρίες και Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε «είναι μία χώρα περήφανη και σύγχρονη, με θετικά παραδείγματα και δεκάδες λόγους για να χειροκροτηθεί και εμείς στην Κυβέρνηση, μαζί με τους Έλληνες και τον προϋπολογισμό ευθύνης και ανάπτυξης του 2023, χτίζουμε το ισχυρό αύριο της πατρίδας μας».

Αναφερόμενη μάλιστα στην εμπιστοσύνη των πολιτών τόνισε: «Η Νέα Δημοκρατία στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησής της εξακολουθεί, πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά, κόντρα σε όλες τις κρίσεις, που ΝΑΙ δοκιμάζουν την κοινωνία, να προηγείται κατά κράτος!

Γιατί οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν, συγκρίνουν και θυμούνται.

Και διαπιστώνουν ποιος έχει στην πράξη τη λεγόμενη “πολιτική αξιοπιστία”.

Και απόδειξη αυτής της πολιτικής αξιοπιστίας είναι και o φετινός προϋπολογισμός.

Γι’ αυτό οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία και γι’ αυτό o ΣυΡιζΑ μένει κολλημένος στα ποσοστά του και “ξοφλημένος” από αντιπολιτευτικό αφήγημα».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι η ΝΔ παρά τις κρίσεις, που διαχειρίζεται, κατήργησε ανάμεσα στα άλλα, 50 φόρους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Κυβέρνηση, ήταν αυτός που:

 • επέβαλε 29 νέους φόρους
 • μείωσε δύο φορές το αφορολόγητο παρά τις απειλές Τσακαλώτου περί παραίτησης
 • περιέκοψε 17 φορές τις συντάξεις
 • κατήργησε την επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου (αλλά τώρα ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα για τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής)
 • στραγγάλισε την επιχειρηματικότητα.

Κλείνοντας η κ. Φωτεινή Αραμπατζή υπογράμμισε ότι το δόγμα της ΝΔ «Λιγότεροι φόροι, λιγότερες εισφορές, γενναίο άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα» συμβαδίζει πάντα με την κοινωνική δικαιοσύνη και το ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, που καταδεικνύει την πίστη της Κυβέρνησης στις παραταξιακές αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και της προσήλωσης στον Άνθρωπο.

 

TAGS: