Choose the best hosting by reading users web host reviews. Get the best joomla host online.

Δελτία Τύπου

Τον διπλασιασμό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ζητά εκ νέου η Φωτεινή Αραμπατζή από τον Υπουργό Οικονομικών, με σχετική Ερώτηση, που συνυπέγραψε

Δημιουργήθηκε στις 16 Οκτώβριος 2018 Δημοσιευμένο στις 16 Οκτώβριος 2018 Προβολές: 32

article5

Την απόλυτη ανάγκη να διπλασιαστεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, από τα 60 στα 120 εκατ. Ευρώ και να επανέλθουν τα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης, που ίσχυαν το 2014, ζητά η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή και 72 συνάδελφοί της από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, συνυπογράφοντας σχετική Ερώτηση με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου.

 

Οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ τονίζουν ότι τη φετινή χρονιά, οι ήδη εξουθενωμένοι οικονομικά πολίτες, θα κληθούν να «χρυσοπληρώσουν» το πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμή, που θα αγγίζει το 1,15 ευρώ το λίτρο, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών αλλά κυρίως λόγω των εξοντωτικών φόρων, που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Αντιθέτως υπενθυμίζουν  ότι το 2014, η προηγούμενη κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία μείωσε κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και διατήρησε την καταβολή επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, ύψους 0,35 ευρώ το λίτρο, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, προκαταβάλλοντας το 25% του επιδόματος.

 

Στον αντίποδα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:

 

  • Αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 22% και τον ΦΠΑ στο 24% εκτοξεύοντας την τιμή του.
  • Μείωσε αρχικά το επίδομα θέρμανσης από τα 0,35 ευρώ το λίτρο, στα 0,25 ευρώ το λίτρο και στη συνέχεια στο 0,125 ευρώ το λίτρο.
  • Μείωσε κατά 50% τον αριθμό των δικαιούχων θεσπίζοντας «κόφτη» που απέκλειε πολίτες, που λάμβαναν το επίδομα θέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια, λειτουργώντας σε βάρος των πιο αδύναμων πολιτών.

 

Σημειώνουν δε ότι ο επιβαλλόμενος διπλασιασμός του επιδόματος, με το επιπρόσθετο ποσό των 60 εκατ. Ευρώ, μπορεί να ενταχθεί στη διανομή κοινωνικού μερίσματος και να αντληθεί από τον «δημοσιονομικό χώρο», που υποστηρίζει η Κυβέρνηση ότι υφίσταται. Εναλλακτικά, μπορεί να χορηγηθεί από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για έκτακτη ανάγκη, που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες.

 

Επομένως, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών να απαντήσει αν θα αποδεχθεί την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ως ένα αυτονόητο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, που περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και στο περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης. Επιπροσθέτως, καλούν τον κ. Τσακαλώτο να ξεκαθαρίσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το πότε θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων, των κριτηρίων χορήγησης και του ύψους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

 

Υπενθυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα η κ. Αραμπατζή είχε ήδη από τις 10 Οκτωβρίου 2018 συνυπογράψει σχετική Ερώτηση, με την οποία και ζητούσε τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και την επαναφορά του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στα προ εποχής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επίπεδα, προκειμένου να προστατευθούν τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών από πρόσθετες δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις.

 

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον: ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

Θέμα: «Άμεση αύξηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ώστε να το λάβουν περισσότεροι Έλληνες»

 

Η ψευδεπίγραφη κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -  ΑΝΕΛ αποκαλύπτεται με την στάση της στο θέμα του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης.

 

Το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία μείωσε κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και διατήρησε την καταβολή επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, ύψους 0,35 ευρώ το λίτρο, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, προκαταβάλλοντας το 25% του επιδόματος.

 

Από εκεί και πέρα ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και:

 

1ον) Αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 22% και τον ΦΠΑ στο 24% εκτοξεύοντας την τιμή του.

 

2ον) Μείωσε αρχικά το επίδομα θέρμανσης από το 0,35 ευρώ το λίτρο, στο 0,25 ευρώ το λίτρο και στη συνέχεια στο 0,125 ευρώ το λίτρο.

 

3ον) Μείωσε κατά 50% τον αριθμό των δικαιούχων θεσπίζοντας «κόφτη» που απέκλειε ανθρώπους που λάμβαναν το επίδομα θέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια.

 

Δηλαδή, ο «κόφτης» που έβαλε η κυβέρνηση απέκλεισε πολλούς από τους δικαιούχους, σε βάρος των πιο αδύναμων πολιτών.

 

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή περίοδο ξεκίνησε σήμερα. Οι πολίτες θα κληθούν να το προμηθευτούν σε τιμή που θα αγγίζει το 1,15 ευρώ το λίτρο, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών αλλά και των εξοντωτικών φόρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

 

Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι αναγκαίος τουλάχιστον ο διπλασιασμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, στα 120 εκατ. ευρώ, επαναφέροντας παράλληλα τα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του 2014. Το επιπλέον ποσό των 60 εκατ. ευρώ μπορεί να ενταχθεί στη διανομή κοινωνικού μερίσματος και να αντληθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που υποστηρίζει η Κυβέρνηση ότι υφίσταται. Εναλλακτικά, μπορεί να χορηγηθεί από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για έκτακτη ανάγκη που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Προτίθεται να κάνει αποδεκτή την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ως ένα αυτονόητο μέτρο δικαιοσύνης που περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και στο περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης;

 

  1. Πότε θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων, των κριτηρίων χορήγησης και του ύψους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης;

 

Αθήνα, 15.10.2018

Αύξηση της τιμής - συρρίκνωση του κονδυλίου επιδόματος θέρμανσης είναι οι καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Ερώτηση της Φωτεινής Αραμπατζή και 24 βουλευτών της ΝΔ

Δημιουργήθηκε στις 10 Οκτώβριος 2018 Δημοσιευμένο στις 10 Οκτώβριος 2018 Προβολές: 48

62117

Τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και την επαναφορά του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στα προ εποχής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επίπεδα, προκειμένου να προστατευθούν τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών από πρόσθετες δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις, ζητά η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή με σχετική Ερώτηση, που συνυπέγραψε μετά από πρωτοβουλία της Βουλευτή Καστοριάς κ. Μαρίας Αντωνίου.

Απευθυνόμενοι στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης και με αφορμή την επικείμενη έναρξη της περιόδου διανομής πετρελαίου θέρμανσης, η Σερραία βουλευτής και οι συνυπογράφοντες συνάδελφοί της από τη ΝΔ, υπογραμμίζουν τις τραγικές συνέπειες της νέας, ενδεχόμενης αύξησης της τιμής του για τους καταναλωτές.

 

Όπως δε υπογραμμίζουν, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και η μεγάλη διάρκεια της χειμερινής περιόδου προμηνύουν νέες, ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες για τους πολίτες – ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες -, τις δημόσιες υπηρεσίες (σχολεία, νοσοκομεία κα) και τις επιχειρήσεις των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Δυσκολίες, που κορυφώνονται και εξ αιτίας της μεγάλης καθυστέρησης, που επιδεικνύει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εδώ και 2 χρόνια στην καταβολή του επιδόματος θέρμανσης αλλά και  της χορήγησής του σε όλο και μικρότερο αριθμό δικαιούχων, βάσει  των νέων πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, που έφεραν οι καταστροφικές πολιτικές της Κυβέρνησης.


Επιπροσθέτως, οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν και τη μετακύλιση της αύξησης  σε καταναλωτικά αγαθά, κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης, των οποίων οι τιμές θα αυξηθούν, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά πέρα από τις υπόλοιπες βασικές τους υποχρεώσεις, φορολογικές, ασφαλιστικές κλπ.

 

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

 

                                                                                 Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2018

                                                                                                                     

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 

Προς: - Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

             - Τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ιωάννη Δραγασάκη

     

Θέμα: «Τραγικές συνέπειες ενδεχόμενης αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών»

              

Κύριοι Υπουργοί,

 

Ενώ σε λίγες μέρες ξεκινάει η διανομή πετρελαίου προς τους καταναλωτές, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν κάνει την εμφάνιση τους στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

 

Το κύριο ζήτημα όμως παραμένει ότι οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου προμηνύονται δυσοίωνες και αποθαρρυντικές για τους περισσότερους καταναλωτές.

 

Αν συνεκτιμηθεί δε και το γεγονός της μεγάλης διάρκειας της χειμερινής περιόδου, όπως επίσης και το ότι τα τελευταία δύο χρόνια το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται, και μάλιστα με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, σε ολοένα και μικρότερο αριθμό δικαιούχων εξαιτίας των νέων πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που τέθηκαν με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει στη ζωή των πολιτών των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας ενδεχόμενη υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. 

 

Επειδή οι ανάγκες θέρμανσης αναμένονται να είναι αυξημένες, όχι στην οικιακή χρήση των πολιτών, αλλά και σε δημόσια κτίρια όπως σχολεία, νοσοκομεία και υπηρεσίες.

 

Επειδή μία ενδεχόμενη υψηλή αύξηση της τιμής θα πλήξει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

 

Επειδή το ζήτημα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης δεν είναι απλά ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και ζήτημα επιβίωσης.

 

Επειδή η αυξημένη τιμή του πετρελαίου είναι βέβαιο ότι θα μετακυλιστεί σε καταναλωτικά αγαθά, και κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης, των οποίων οι τιμές θα αυξηθούν, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά πέρα από τις υπόλοιπες βασικές τους υποχρεώσεις, φορολογικές, ασφαλιστικές κλπ.

 

Κατόπιν όλων αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

1) Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να προστατευθούν τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών από πρόσθετες δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις;

 

2) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση για να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και να επαναφέρει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα που ήταν;

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

1. Μαρία Αντωνίου

 

2. Σάββας Αναστασιάδης

 

3. Ιωάννης Αντωνιάδης

 

4. Φωτεινή Αραμπατζή

 

5. Γεώργιος Βαγιωνάς

 

6. Γεώργιος Γεωργαντάς

 

7. Στέργιος Γιαννάκης

 

8. Βασίλειος Γιόγιακας

 

9. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας

 

10. Αναστάσιος Δημοσχάκης

 

11.  Σταύρος Καλαφάτης

 

12. Γεώργιος Καρασμάνης

 

13. Γεώργιος Κασαπίδης

 

14. Ανδρέας Κατσανιώτης

 

15. Χρήστος Κέλλας

 

16. Ιωάννης Κεφαλογιάννης

 

17. Κωνσταντίνος Κοντογεώργος

 

18. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος

 

19. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

 

20. Ελένη Ράπτη

 

21. Κωνσταντίνος Σκρέκας

 

22. Γεώργιος Στύλιος

 

23. Κωνσταντίνος Τασούλας

 

24. Κωνσταντίνος Τσιάρας

 

25. Ιάσων Φωτήλας

FacebookTwitterYoutubeBlogger
Design by WebConstruction