Choose the best hosting by reading users web host reviews. Get the best joomla host online.

«Ανοχύρωτοι» οι αγρότες απέναντι στις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής! Όλα τα Κράτη-Μέλη γρηγορούν και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σφυρίζουν αδιάφορα Ερώτηση της Φ. Αραμπατζή και 29 συναδέλφων της από τη ΝΔ

Δημοσιευμένο στις 27 Σεπτέμβριος 2018

zimies2 5 0

Την άμεση αξιοποίηση όλων των πρόσφατων, ευνοϊκών ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δίνουν το «πράσινο φως» για την τάχιστη αποζημίωση των καταστροφών από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής  χωρίς τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ-ΚΟΕ, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή και πρωτοβουλία της Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, κ. Φωτεινής Αραμπατζή, 30 βουλευτές της ΝΔ.

 

Η Σερραία βουλευτής και οι συνυπογράφοντες συνάδελφοί της  αναδεικνύουν την απελπισία του αγροτικού κόσμου από τον Έβρο έως την Κρήτη, που βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με την οικονομική δίνη της φορολογικής και ασφαλιστικής αφαίμαξης αλλά και απροστάτευτος από τις τεράστιες καταστροφές των ακραίων καιρικών φαινομένων, που αφαιμάζουν το εισόδημά τους και απειλούν την επιβίωσή τους.

 

Τεράστιες ζημιές σε δυναμικές καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, ο καπνός, τα σιτηρά, η βιομηχανική τομάτα, τα αμπέλια και τα οπωροφόρα δέντρα τους καθιστούν σε απόγνωση απέναντι σε μια Κυβέρνηση άπραγη και έναν ΕΛΓΑ αναποτελεσματικό.

 

Έναν ΕΛΓΑ, πλήρως αναχρονιστικό ως προς τους ασφαλίσιμους κινδύνους και στερούμενο ρευστότητας, να αδυνατεί να καλύψει τις ζημιές τους τη στιγμή, που οι αγρότες καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς  καμία ανταποδοτικότητα.

 

Η κ. Αραμπατζή υπογραμμίζει τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης, που επιδεικνύει «αφωνία» -σε επίπεδο ΕΕ- στις διεκδικήσεις του απολεσθέντος εισοδήματος συνεπεία της κλιματικής αλλαγής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

 

Την ίδια στιγμή  η πλειοψηφία των Κρατών-Μελών αποζημιώνουν τους παραγωγούς τους είτε από προβλέψεις της ΕΕ είτε από εθνικούς πόρους  μέσω της αξιοποίησης των ευνοϊκών ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοίνωσε ήδη από 2 Αυγούστου, όπως έκαναν η Αυστρία, η Πολωνία, η Σουηδία, η Ιρλανδία κ.α., γεγονός, που πλήττει περαιτέρω  την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων αγροτών.

 

Ζητούν ως εκ τούτου από τον αρμόδιο Υπουργό, τάχιστη αξιοποίηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ειδικά για τα ζημιογόνα αίτια, που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την διαβούλευση της αναθεώρησης του Κανονισμού, που έχει ήδη εξαγγείλει η Κυβέρνηση, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ειδικά των Μέτρων 5.2 και 8.4 καθώς και τις προτάσεις επιτέλους της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή στη Γεωργία στο πλαίσιο της Νέας ΚΑΠ 2021-2027.

 

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

 

 

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

Βουλευτής Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

                 27 Σεπτεμβρίου 2018

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κ. Σταύρο Αραχωβίτη

 

 

Θέμα: «Ανοχύρωτοι οι αγρότες της χώρας απέναντι στις καταστροφές που προκαλούν τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής»

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Τα δύο τελευταία χρόνια σε ολόκληρη τη χώρα, από τον Έβρο έως την Κρήτη, οι παραγωγοί μας, δεν βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με την φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής από την Κυβέρνησή σας αλλά βρίσκονται δυστυχώς «ανοχύρωτοι» απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, που καταστρέφουν τις σοδειές τους και απειλούν την ίδια τους την επιβίωση!

 

Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτό της «Νεφέλης», με έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζια, δυνατούς ανέμους, που διαδέχθηκαν περίοδοι ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, καρποπτώσεις, ακαρπίες, είναι η καθημερινότητα των πληγέντων αγροτών. Έβρος και Κεντρική Μακεδονία μετρούν «πληγές» στα σιτηρά, στο καλαμπόκι, στα αμπέλια, στον καπνό, στον ηλίανθο.

 

Ειδικά ο Έβρος, αντιμετωπίζει ανυπολόγιστες καταστροφές περίπου 260.000 στρεμμάτων βαμβακιού, τα οποία επλήγησαν συν τοις άλλοις από το "πράσινο σκουλήκι", το οποίο δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ. Ροδάκινα και νεκταρίνια σε Πέλλα και Ημαθία από τις περσινές και φετινές ακραίες βροχοπτώσεις, βαμβάκι και βιομηχανική τομάτα στη Θεσσαλία, μαύρη κορινθιακή σταφίδα στην Πελοπόννησο, αμπέλια και δάκος στις ελιές της Κρήτης.

Την ίδια ώρα ο εποπτευόμενος από το Υπουργείο σας ΕΛΓΑ, πλήρως αναχρονιστικός ως προς τους ασφαλίσιμους κινδύνους και στερούμενος ρευστότητας, αφού τα αποθεματικά του μεταφέρθηκαν χωρίς επιστροφή τον Απρίλιο του 2015 με ΠΝΠ, βρίσκεται ουσιαστικά απέναντί τους. Αφενός ορθώνοντας ένα διαρκές «ΟΧΙ» στην κάλυψη των ζημιών τους, που βρίσκονται είτε εκτός ασφαλιστικού πλαισίου είτε αποκλείονται λόγω ερμηνείας αφετέρου καταβάλλοντας μέρος μόνο-το 70%- των βεβαιωμένων αποζημιώσεων. Και όλα αυτά τη στιγμή, που οι αγρότες καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς καμία ανταποδοτικότητα.

 

Εντούτοις κύριε Υπουργέ, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο προχθεσινό Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας δεν πήρατε θέση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο, μολονότι δεν ήταν το κύριο θέμα συζήτησης, κυριάρχησε στην ατζέντα, συνεχίζοντας έτσι την «ηχηρή απουσία» του προκατόχου σας κ. Βαγγέλη Αποστόλου στις συζητήσεις κ διεκδικήσεις για την κλιματική αλλαγή.

 

Εξακολουθεί δυστυχώς η πρωτοφανής αδιαφορία της Κυβέρνησής σας αφενός στην αξιοποίηση όλων των παρεχόμενων από την ΕΕ δυνατοτήτων αποζημίωσης των πληγέντων για τις πρωτόγνωρες καταστροφές του φετινού καλοκαιριού από την κλιματική αλλαγή αφετέρου στην υποβολή βελτιωτικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

 

Με δεδομένο ότι:

 

- Οι πρόσφατες, ευνοϊκές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνουν το «πράσινο φως» για την τάχιστη αποζημίωση των καταστροφών από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής από εθνικούς πόρους χωρίς τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ-ΚΟΕ.

 

- Η πλειοψηφία των Κρατών Μελών, έχουν αποζημιώσει από εθνικούς πόρους τους παραγωγούς τους μέσω αυτών των ρυθμίσεων, καθιστώντας τους ανταγωνιστικότερους έναντι των Ελλήνων παραγωγών.

 

Ενδεικτικά αναφέρω :

 

Η Αυστρία χορήγησε 60 εκ Ευρώ στους παραγωγούς της για την απώλεια της παραγωγής αλλά και για την αντιμετώπιση αυξημένων εντομολογικών προσβολών συνεπεία της κλιματικής αλλαγής,

Η Πολωνία 350 εκ κρατικών ενισχύσεων

Η Σουηδία 100 εκ,

Η Γερμανία 340 εκ.,

Η Ιρλανδία με 4,25 εκ. κ.ο.κ.

 

- Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να ενταθούν στο μέλλον, τα περισσότερα Κράτη Μέλη αφενός αναθεωρούν το ασφαλιστικό τους σύστημα ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και να είναι ταχύτερο στις αποζημιώσεις πχ Πολωνία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, αφετέρου υποβάλλουν βελτιωτικές προτάσεις, μέσω της νέας ΚΑΠ, στην κατεύθυνση της βέλτιστης αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, εκσυγχρονισμού των αρδευτικών συστημάτων, βελτίωσης της υδατοϊκανότητας του εδάφους, αναδιάρθρωσης των ποικιλιών και των καλλιεργειών κοκ

 

- Κονδύλια της ΚΑΠ 2014-2020, όπως το Μέτρο 17 για την ασφάλιση κινδύνων έχει ακυρωθεί στην πράξη από την Κυβέρνηση ενώ το Μέτρο 5.2 αλλά και το 8.4 για την προστασία και αποκατάσταση των δασών και του εδάφους  από την διάβρωση δεν έχουν καν προκηρυχθεί

 

- Τα Σχέδια των Κανονισμών για την μελλοντική ΚΑΠ 2021-2027 θέτουν πολύ ψηλά τα ζητήματα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και προτείνουν περαιτέρω βελτίωση των μέσων διαχείρισης κινδύνων, δηλαδή του ακυρωμένου από την Κυβέρνησή σας Μέτρου 17 και του Μέτρου 5.2 του ΠΑΑ 2014-2020, ώστε να βοηθήσουν τους αγρότες να διαχειρίζονται τους κίνδυνους αναφορικά με την παραγωγή και το εισόδημά τους

 

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

 

1. Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε και πώς τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικά για τα ζημιογόνα αίτια, που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αντισταθμίσετε το απολεσθέν εισόδημα των Ελλήνων αγροτών;

 

2. Πότε θα το θέσετε στην ΕΕ και τί συγκεκριμένο θα ζητήσετε;

 

3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά σας αναφορικά με την διαβούλευση της αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ με τους αγρότες, που έχετε ήδη εξαγγείλει;

 

4. Ποιες είναι οι προτάσεις σας αναφορικά με την διαχείριση των κινδύνων των αγροτών, που περιγράφονται στα σχέδια των Κανονισμών της Νέας ΚΑΠ 2021-2027;

 

5. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά σας για την υλοποίηση ειδικά των Μέτρων 5.2 και 8.4;

 

6. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή στη γεωργία, και ειδικότερα για τις μικρές εκμεταλλεύσεις, που πλήττονται περισσότερο και οδηγούνται στον αφανισμό και οι οποίες, όπως δηλώνετε χρήζουν «ιδιαίτερης μέριμνας στήριξης»;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Αραμπατζή Φωτεινή                                 Βουλευτής Σερρών ΝΔ

 

Αντωνιάδης Ιωάννης                                Βουλευτής Φλώρινας ΝΔ

 

Στύλιος Γεώργιος                                    Βουλευτής Άρτας ΝΔ

 

Γεωργιάδης Άδωνις                                  Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

 

Τσιάρας Κωνσταντίνος                             Βουλευτής Καρδίτσας ΝΔ

 

Αυγενάκης Ελευθέριος                             Βουλευτής Ηρακλείου ΝΔ

 

Μπακογιάννη Θεοδώρα                            Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ

 

Δημοσχάκης Αναστάσιος                           Βουλευτής Έβρου ΝΔ

 

Δήμας Χρήστος                                        Βουλευτής Κορινθίας ΝΔ

 

Βλάσης Κωνσταντίνος                              Βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ

 

Βούλτεψη Σοφία                                      Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

 

Καλαφάτης Σταύρος                                Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

 

Αντωνίου Μαρία                                       Βουλευτής Καστοριάς ΝΔ

 

Οικονόμου Βασίλειος                                Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

 

Αναστασιάδης Σάββας                              Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

 

Κόνσολας Εμμανουήλ                               Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

 

Κεδίκογλου Συμεών                                 Βουλευτής Ευβοίας ΝΔ

 

Κέλλας Χρήστος                                       Βουλευτής Λάρισας ΝΔ

 

Γεωργαντάς Γεώργιος                               Βουλευτής Κιλκίς ΝΔ

 

Βαγιωνάς Γεώργιος                                  Βουλευτής Χαλκιδικής ΝΔ

 

Παναγιωτόπουλος Νίκος                           Βουλευτής Καβάλας ΝΔ

 

Κεραμέως Νίκη                                        Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

 

Ανδριανός Ιωάννης                                  Βουλευτής Αργολίδας ΝΔ

 

Δαβάκης Αθανάσιος                                  Βουλευτής Λακωνίας ΝΔ

 

Κυριαζίδης Δημήτριος                               Βουλευτής Δράμας ΝΔ

 

Σκρέκας Κωνσταντίνος                             Βουλευτής Τρικάλων ΝΔ

 

Μπουκώρος Χρήστος                                Βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ

 

Γκιουλέκας Κωνσταντίνος                         Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

 

Κουκοδήμος Κωνσταντίνος                        Βουλευτής Πιερίας ΝΔ

 

Καράογλου Θεόδωρος                              Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

 

FacebookTwitterYoutubeBlogger
Design by WebConstruction