Choose the best hosting by reading users web host reviews. Get the best joomla host online.

Φωτεινή Αραμπατζή σε Υπουργό Οικονομικών: Ναοί, μνημεία, ακίνητα των Σερρών στο «σφυρί» του Υπερταμείου

Δημοσιευμένο στις 19 Σεπτέμβριος 2018

oldmetr1

Την εντονότατη ανησυχία και αγανάκτηση των Σερραίων, για την απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να υποθηκεύσει αδιαφανώς και έκνομα όχι μόνο 39 δημόσια ακίνητα αλλά ανάμεσα σε αυτά ακόμη και ναούς και μνημεία,  εκφράζει  η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή, ζητά να δοθούν άμεσες και σαφείς εξηγήσεις για τις διαδικασίες και τα κριτήρια βάσει των οποίων Κυβέρνηση προχώρησε στην εκχώρηση των συγκεκριμένων ακινήτων με το υπ’ αριθμ. 2317/Β'/ 19/06/2018 ΦΕΚ αλλά και τη σχετική ονομαστική λίστα του συνόλου των ακινήτων του Νομού Σερρών, που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο προκειμένου να διαπιστωθεί και η νομιμότητα των πράξεων. Καθώς το συνοδευτικό έγγραφο της απόφασης, που αναφέρεται στην εκχώρησή τους, δεν τα αναφέρει ονομαστικώς παρά μόνο τα παραθέτει με τους Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), δημιουργώντας σύγχυση και ερωτηματικά.

Η Σερραία βουλευτής αναφέρεται ως εκ τούτου σε στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τα οποία πέραν των στρατοπέδων και του Διοικητηρίου των Σερρών, υποθηκεύεται μέχρι και ο Ιερός, Καθεδρικός και Προσκυνηματικός Ναός των Αγίων Θεοδώρων των Σερρών!

Όπως σημειώνει, η συγκεκριμένη Απόφαση, προκαλεί το κοινό αίσθημα, τη θρησκευτική ευαισθησία των Σερραίων πολιτών  και καταστρατηγεί ευθέως τον ίδιο τον Αστικό Κώδικα (άρθρο 966) αφού δεν υποθηκεύει μόνο ακίνητα, που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον αλλά βγάζει «στο σφυρί» ακόμη και τα «εκτός συναλλαγής πράγματα», (όπως ο Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων) παρότι αυτά εξαιρούνται   στον Ιδρυτικό Νόμο του Υπερταμείου (Ν. 4389/2016).

Παρά δε τη «στάχτη στα μάτια»,που εκ των υστέρων προσπάθησε να ρίξει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης για δήθεν ρητή πρόβλεψη επιστροφής των ακινήτων, που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον στον Νόμο (4389/2016)» και για αποκλειστική παραμονή στο Υπερταμείο μόνο όσων ακινήτων προσφέρονται αποκλειστικά για εμπορική αξιοποίηση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά ένα βήμα παραπάνω, εκποιώντας, όπως φαίνεται, ακόμη και τους ναούς κ τα μνημεία.

Κατόπιν τούτων, και με ορατό πια τον κίνδυνο ρευστοποίησης  των δημοσίων ακινήτων του Νομού Σερρών, που έχουν εκχωρηθεί-υποθηκευτεί στο Υπερταμείο, προκειμένου να καλυφθούν – αν καταστεί ανάγκη - οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, η κ. Αραμπατζή ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να βεβαιώσει ή όχι αν στο Υπερταμείο θα παραμείνουν αποκλειστικά ακίνητα, που προσφέρονται για εμπορική αξιοποίηση καθώς και αν «τα εκτός συναλλαγής» περιγραφόμενα στο άρθρο 966 του ΑΚ εξαιρούνται της εκχώρησης.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση και ΑΚΕ της κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

 

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

Βουλευτής Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

                            

  19 Σεπτεμβρίου 2018

 

ΕΡΩΤΗΣΗ και Α.Κ.Ε.

 

Προς

Τον Υπουργό Οικονομικών

Κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

 

Θέμα: Ναοί, μνημεία, ακίνητα των Σερρών στο «σφυρί» του Υπερταμείου

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Εντονότατη ανησυχία και αγανάκτηση σε ολόκληρη τη χώρα προκαλούν τα, όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί αδιαφανούς και έκνομης εκχώρησης από το Υπουργείο σας 10.119 συνολικά αστικών και αγροτικών ακινήτων, σε 48 Νομούς της χώρας, στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ) και το Υπερταμείο κατ’ απαίτηση των δανειστών, με το υπ΄αριθμ. 2317/Β'/  19/06/2018 ΦΕΚ. Κυρίως δε γιατί στην εν λόγω απόφαση περιλαμβάνονται ακίνητα μεγάλης ιστορικής, πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής αξίας.

Ειδικά στο Νομό Σερρών, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  υποθηκεύει για 99 χρόνια στο Υπερταμείο, 39 δημόσια αστικά και αγροτικά ακίνητα της πόλης των Σερρών, ανάμεσα στα οποία φέρονται να υποθηκεύονται ακίνητα των προαναφερθεισών αξιών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ανάμεσα σε αυτά, είναι το κτήριο του Διοικητηρίου (πρώην Νομαρχία) με όλη την πλατεία που το περικλείει, το κτήριο του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εκτάσεις των αποθηκών Πυρομαχικών Λευκώνα, το πρώην στρατόπεδο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, τα Οθωμανικά Τζαμιά, η Καπναποθήκη κ.α.

Αλγεινή εντύπωση όμως προκαλεί ότι ανάμεσα στα προς εγγύηση ακίνητα του Δημοσίου περιλαμβάνεται και ο Ιερός, Καθεδρικός και Προσκυνηματικός Ναός των Αγίων Θεοδώρων των Σερρών που αφενός προκαλεί και εύλογα το θρησκευτικό συναίσθημα, την πίστη και τις παραδόσεις αφετέρου αντίκειται στο άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα αφού οι Ιεροί Ναοί αποτελούν «πράγματα εκτός συναλλαγής».

Και όλα αυτά συμβαίνουν παρότι:

Στον Ιδρυτικό Νόμο του Υπερταμείου (Ν. 4389/2016), που ψήφισε η Κυβέρνησή σας, προβλέπεται το αυτονόητο δηλαδή  η εξαίρεση συγκεκριμένων ακινήτων που αφορά «τα πράγματα εκτός συναλλαγής» δηλαδή α) Αιγιαλούς, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοπους,  β) περιοχές Ramsar,  γ) περιοχές Natura, δ) αρχαιολογικούς χώρους και ε) αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης στις 12/09/2018 προσπάθησε με σχετική δήλωσή του να «ρίξει στάχτη στα μάτια», αναφέροντας ότι «Στον Νόμο (4389/2016) προβλέπεται ρητά και η επιστροφή των ακινήτων που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον» και ότι «στο Υπερταμείο θα παραμείνουν αποκλειστικά ακίνητα που προσφέρονται αποκλειστικά για εμπορική αξιοποίηση»

Όπως φαίνεται όμως όχι μόνο ακίνητα, που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον δεν επιστρέφονται αλλά «στο σφυρί» φαίνεται να βγαίνουν ακόμη και τα εκτός συναλλαγής, καταστρατηγώντας ευθέως τις σχετικές διατάξεις του ΑΚ.

Και βέβαια προκαλεί το κοινό αίσθημα το γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση πέρασε ουσιαστικά εν κρυπτώ, σε μία μόνο σελίδα ΦΕΚ (Β 2320 20/06/2018) χωρίς να κατονομάζει - παρά μόνο να αναφέρει με Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) - τα ακίνητα, που το Ελληνικό Δημόσιο εκχωρεί σε μία λίστα 84 σελίδων, συνοδευτική της σχετικής Απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο και μεταβίβασε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του νόμου 4389/2016 (Ιδρυτικός νόμος του Υπερταμείου).

Κατόπιν τούτων και επειδή:

  • Όλα τα αστικά και αγροτικά ακίνητα του Νομού Σερρών, που έχουν εκχωρηθεί-υποθηκευτεί στο Υπερταμείο κινδυνεύουν να «ρευστοποιηθούν» προκειμένου να καλυφθούν – αν καταστεί ανάγκη - οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, σύμφωνα με την επέκταση της δανειακής σύμβασης με τους Ευρωπαίους πιστωτές, την οποία ψήφισε τον Ιούνιο φέτος η Κυβέρνησή σας μαζί με τα προαπαιτούμενα (Ν. 4549/2018), καθώς συγκεκριμένα στο άρθρο 19, ορίζεται ότι "το Υπερταμείο «δεσμεύεται στους δανειστές, ότι κάθε φορά που το δικαιούχο κράτος-μέλος δεν καταβάλλει ποσό οφειλόμενο βάσει ή με βάση τη Σύμβαση, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (σ.σ. το Υπερταμείο) μετά από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης"
  • Το επιχείρημα της συμπερίληψης στη λίστα μόνον ακινήτων «εμπορικής αξιοποίησης»  σύμφωνα τόσο με τα λεγόμενα του Υπουργού κ. Σταθάκη όσο και τοπικών κυβερνητικών στελεχών διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα
  • Επειδή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργεί εν κρυπτώ και παραβύστω, για θέματα που αφορούν όχι μόνο τη δημόσια περιουσία αλλά προσβάλουν ευθέως τη νομιμότητα και το λαϊκό αίσθημα

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ και παρακαλείσθε όπως καταθέσετε όλα τα σχετικά έγγραφα:

  1. 1.Με ποιες διαδικασίες, με ποια κριτήρια προχωρήσατε στην εκχώρηση- υποθήκη ακινήτων με ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, στο Υπερταμείο;
  2. 2.Βεβαιώνετε ή όχι ότι τα εκτός συναλλαγής περιγραφόμενα στο 966 του ΑΚ εξαιρούνται της εκχώρησης;
  3. 3.Βεβαιώνετε ή όχι  ότι τα ακίνητα με ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον επιστρέφονται και ότι «στο Υπερταμείο θα παραμείνουν αποκλειστικά ακίνητα, που προσφέρονται για εμπορική αξιοποίηση», όπως δήλωσε ο κ. Σταθάκης;
  4. 4.Να κατατεθεί η σχετική ονομαστική λίστα του συνόλου των ακινήτων του Νομού Σερρών, που εκχωρούνται στο Υπερταμείο.

     

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή

 

 

 

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

 

 

 

 

FacebookTwitterYoutubeBlogger
Design by WebConstruction