Choose the best hosting by reading users web host reviews. Get the best joomla host online.

Δίκαιη καταγραφή των ζημιών και τάχιστη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών του Ν. Σερρών από την χθεσινή χαλαζόπτωση, ζητά η Φωτεινή Αραμπατζή

Δημοσιευμένο στις 25 Ιούλιος 2018

xalazi zimies-1021x576

Την άμεση στήριξη των πληγέντων παραγωγών, που θα χάσουν, χωρίς υπαιτιότητά τους το φετινό τους εισόδημα μετά την χαλαζόπτωση της 23ης Ιουλίου 2018, ζητά με Ερώτησή της στη Βουλή η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Η Σερραία βουλευτής αναδεικνύει το πρόβλημα των μεγάλων καταστροφών, δυναμικών καλλιεργειών του σερραϊκού κάμπου, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Γεωργίας ξεπερνούν τα 15.000 στρέμματα βαμβακιού, καλαμποκιού, ηλίανθου καπνού κ.α καθώς και μικρότερες σε έκταση καταστροφές αμπελιών.

Η κ. Αραμπατζή επισημαίνει ότι σε πολλές περιοχές η χθεσινή χαλαζόπτωση ήταν η «χαριστική βολή» για ορισμένες εκτάσεις, που είχαν ήδη πληγεί από τις έντονες βροχοπτώσεις του Μαΐου και Ιουνίου, της θεομηνίας «Νεφέλη».

Ειδικότερα μάλιστα τονίζει την απελπισία των παραγωγών καθώς, την ώρα που καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πρωτοφανή οικονομική δίνη των αυξημένων φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, βλέπουν την παραγωγή τους να χάνεται. Πολύ περισσότερο μάλιστα αφού έχουν πραγματοποιήσει το σύνολο σχεδόν των καλλιεργητικών εξόδων, λίγο πριν τη συγκομιδή της παραγωγής τους.

Ζητά ως εκ τούτου από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τάχιστη ολοκλήρωση και δίκαιη καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, άμεση και ουσιαστική αποζημίωση του απολεσθέντος εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών, ειδικότερα αυτών, που έχουν πολλαπλώς και επανειλημμένα πληγεί.

Ταυτόχρονα ρωτά για την τύχη της αξιοποίησης των σχετικών μέτρων  5.2 και 17 του ΠΑΑ 2014-2020, που προβλέπει αποκατάσταση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση της Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ είναι η εξής:

 

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

Βουλευτής Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

                      

24 Ιουλίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς

Τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κ. Ευάγγελο Αποστόλου

 

 

Θέμα: «Χαριστική βολή η χαλαζόπτωση της 23ης Ιουλίου 2018 για καλλιέργειες στο σερραϊκό κάμπο»

 

Κύριε Υπουργέ,

Μεγάλες καταστροφές καλλιεργειών προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση σε συνδυασμό με ανεμοθύελλα, που έπληξε χθες, 23 Ιουλίου 2018 αρκετές περιοχές του Ν. Σερρών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Γεωργίας οι πληγείσες εκτάσεις ξεπερνούν τα 15.000 στρέμματα δυναμικών καλλιεργειών.

Η έντονη χαλαζόπτωση είχε ως επίκεντρο τα χωριά Λιβαδοχώρι, Βαρικό, Προβατά, Μονοκκλησιά και Άνω Καμήλα με αποτέλεσμα 10.000 στρέμματα με καλαμπόκι, ηλίανθο, βαμβάκι, αμπέλια και καπνό να υποστούν ολοκληρωτική καταστροφή.

Εκτεταμένες είναι και οι ζημιές στα χωριά Καστανοχώρι, Αγ. Δημήτριος, Ίβηρα, Αηδονοχώρι, Ευκαρπία, Βαλτοτόπι , Νέος Σκοπός και Ψυχικό, σε περισσότερα από 5.000 στρέμματα καλλιεργειών βαμβακιού, ηλίανθου, αμυγδαλιών, ελιών και καλαμποκιού.

Σημειώνεται ότι στις κοινότητες Λιβαδοχωρίου, Προβατά, Μονοκκλησιάς, Άνω Καμήλας και Ιβήρων η χθεσινή χαλαζόπτωση ήταν η «χαριστική βολή» αφού οι καλλιέργειες εκεί είχαν ήδη «ισοπεδωθεί» από την θεομηνία «Νεφέλη» και τις έντονες βροχοπτώσεις του Μαΐου και Ιουνίου 2018.

Μεγάλη καταστροφή παρατηρήθηκε και στις καλλιέργειες επιτραπέζιου αμπελιού στην Παλαιοκώμη, όπου μάλιστα η πώληση της παραγωγής, που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, είχε συμφωνηθεί με τους εμπόρους.

Οι παραγωγοί είναι απελπισμένοι καθώς, την ώρα που καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πρωτοφανή οικονομική δίνη των αυξημένων φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων και της γιγάντωσης του κόστους παραγωγής από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βλέπουν την παραγωγή τους να χάνεται. Πολύ περισσότερο μάλιστα αφού έχουν πραγματοποιήσει το σύνολο σχεδόν των καλλιεργητικών εξόδων και ήταν λίγο πριν τη συγκομιδή.

Κατόπιν τούτων, καθίσταται απολύτως αναγκαία τόσο η τάχιστη και δίκαιη καταγραφή των εκτεταμένων ζημιών όσο και η τάχιστη και δίκαιη αποτύπωση του εκτιμητικού αποτελέσματος για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη και ουσιαστική αποζημίωση των παραγωγών, που έχουν επανειλημμένως πληγεί.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:

1.Πότε υπολογίζετε να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες εκτάσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί γρήγορα η αποζημίωση/αντιστάθμιση του απολεσθέντος εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών, ειδικότερα αυτών, που έχουν επανειλημμένα και πολλαπλώς πληγεί κατά το τελευταίο διάστημα;

2.Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ενεργοποιήσει επιτέλους τα αντίστοιχα μέτρα του ΠΑΑ για την οικονομική και παραγωγική στήριξη των πληγέντων καλλιεργητών από φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, ειδικότερα την ενεργοποίηση των μέτρων 5.2 και 17 δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά θα υφίστανται και μάλιστα ενισχυμένα στην ΚΑΠ 2021-2027;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή

 

 

 

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

FacebookTwitterYoutubeBlogger
Design by WebConstruction